Project Kunst Kameraad(je) verbindt kunstenaars en kwetsbaren

”Het coronavirus is besmettelijk, ons gedrag is besmettelijk. Iedere goede daad kan als een virus rondgaan, misschien nog wel sterker en sneller dan het coronavirus.”
(Rutger Bregman, De Correspondent, in DWDD)

Wat kan kunst bieden in deze spannende en onzekere tijd? Daarover lieten de drie cultuurcoaches van Plaza Cultura hun gedachten gaan, na de inzet van steeds strengere maatregelen rondom het coronavirus. Met het project Kunst Kameraad(je) hopen zij kunstenaars en mensen in een kwetsbare situatie in de gemeente Vught (met gepaste afstand) tot elkaar te brengen.

Wie kunnen nu een extra steuntje in de rug gebruiken? Veel mensen zijn in een (extra) kwetsbare situatie terechtgekomen. Ouderen kunnen de deur niet uit, zieke kinderen net zomin, mensen met een beperking worden uit hun dagelijks ritme gehaald en er is onzekerheid over werk. Ook veel professionele kunstenaars en mensen in de culturele sector staan voor uitdagingen; opdrachten, lessen en evenementen vallen weg.

Om een verbinding te maken tussen kunstenaars en mensen in een kwetsbare situatie, zijn o.a. welzijns- en zorginstellingen betrokken. Aan hen is gevraagd na te denken, wie dit persoonlijk gebaar zou kunnen gebruiken en waarderen. Vervolgens wordt een kunstenaar voorgesteld aan deze persoon of gezin en gaan ze een telefoon- of digitaal gesprek aan, zodat ze elkaar beter leren kennen. Een Kunst Kameraad-koppel is gevormd. Daarna is de opdracht aan de kunstenaar om een persoonlijk en betekenisvol kunstwerkje te maken; dit kan in de vorm van een lied, een raamdansvoorstelling, een schilderij, een gedicht, een film of bijvoorbeeld een foto. Tot slot wordt het kunstwerkje gedeeld en worden ervaringen uitgewisseld.

Inmiddels zijn er al enkele Kunst Kameraad-koppels gevormd, binnenkort hopen de cultuurcoaches u hiervan resultaten te laten zien. Wilt u meer informatie over het project? Neem dan contact op via info@plazacultura.nl of kijk op de website www.plazacultura.nl.

Kijk ook bij

Blackjack in trek als gezelschapsspel

Ingezonden mededeling De huidige lockdown duurt al enkele weken en het einde is nog steeds …