André de Jong, zoals velen hem zich zullen herinneren. (Archieffoto: Jos Hoogerhoud)

Prins Hendrik-icoon André de Jong (94) overleden

De Vughtse Sportclub Prins Hendrik is afgelopen weekend een van zijn meest iconische leden verloren. In de nacht van zaterdag op zondag overleed met André de Jong een man die decennialang een beeldbepalend gezicht was, met name bij de afdeling Loopsport. Hij had al afscheid genomen van ‘zijn’ vereniging, met een prachtige donatie voor de sporters met een beperking: de Special Sports. André de Jong werd 94 jaar.

André de Jong kwam uit Den Bosch, maar zijn sportieve hart lag in Vught. Daar werd hij al in 1974 lid van Prins Hendrik en liep hij in de trimgroep van Frans van Run. Later werd hij zelf trainer van diverse loopgroepen, waarvan ‘André’s Elite’ wel de meest memorabele was. Ook stond hij aan de basis van de oudertrim, niet meer weg te denken binnen de vereniging. Een training overslaan deed hij zelden, ook niet op hogere leeftijd. André speelde bovendien lang een rol in de organisatie van heel wat loopevenementen binnen Prins Hendrik. Zo maakte hij persoonlijk het krentenbrood voor de jaarlijkse krentenbroodloop en was hij lang actief in het clubhuis. Voor zijn verdiensten werd hij al geruime tijd geleden tot erelid benoemd.

Schenking
In oktober nam André met een lunch afscheid van Prins Hendrik. Bij die gelegenheid toonde hij nog maar eens zijn betrokkenheid bij de vereniging. Hij deed een prachtige schenking, die ten goede moest komen aan de jonge sporters met een beperking, de Special Sports. Na zijn overlijden werd dinsdagavond, voorafgaand aan de trainingen, een indrukwekkend moment van stilte gehouden op de atletiekbaan aan het Stadhouderspark.

Kijk ook bij

13 december kerstmarkt Robert Coppes Stichting in Vught

‘Coppes Couleur’, de dagbesteding voor blinde en slechtziende volwassenen van de Robert Coppes Stichting in …