Noorderlicht februari 2023 (Foto: Roy Keeris)

Presentatie over ‘poollicht’ bij Sterrenwacht Halley

Op donderdagavond 22 februari geeft Halleylid Kristof Piotrowski bij Sterrenwacht Halley in Vinkel  een presentatie over poollicht. Aanvang: 20.00 uur. Entree voor niet-leden: € 6, voor Halleyleden: gratis. Reserveren van plaatsen is niet nodig.

Het kleurrijke en grillige fenomeen poollicht doet zich regelmatig voor rond de noordpool en zuidpool van de arde. Het vormt tegenwoordig zelfs een belangrijke toeristische attractie in het noorden van Scandinavië. Maar ook in ons land wordt af en toe poollicht waargenomen. Eeuwenlang zochten wetenschappers een verklaring voor dit verschijnsel. In 1908 legde de Noor Kristian Birkeland als eerste een relatie tussen het poollicht en de zon, maar het bewijs daarvoor werd pas in 1967 door een Amerikaanse satelliet geleverd.

Kristof Piotrowski vertelt in zijn presentatie hoe poollicht ontstaat, wat de zon ermee te maken heeft, wanneer en hoe je het fenomeen kunt waarnemen en fotograferen en veel meer wetenswaardigheden. Hij zal er natuurlijk ook fraaie foto’s bij laten zien.

Adres Sterrenwacht Halley: Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel. www.sterrenwachthalley.nl

Kijk ook bij

De beste accessoires voor je telefoon

Advertorial Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone. Alleen een smartphone hebben met een oplaadkabel …