Première film ‘Het Groene Woud, Brabant tussen steden’

Op zondag 13 en vrijdag 18 oktober gaat de nieuwste natuurfilm van Brabants Landschap in première. ‘Het Groene Woud, Brabant tussen steden’ brengt op kunstzinnige wijze de verborgen natuurlijke schatten van Brabant in beeld. Natuurfilmer Mark Kapteijns heeft twee jaar gewerkt aan de film van 55 minuten. De publiekspremière wordt gehouden tijdens de Week van het Landschap, in een buitenbioscoop op het terrein van de voormalige steenfabriek in Udenhout.

In het hart van Brabant, tussen de steden Tilburg, Eindhoven, Helmond en Den Bosch ligt het grootste landschapsreservaat van Nederland: ‘Het Groene Woud’. Hier vinden we bossen, heide, vennen, beekdalen en volop cultuurhistorie. Dat is best bijzonder in een provincie met een en al bedrijvigheid, een intensieve landbouw en veel mensen die er wonen, werken en recreëren. Brabant is eigenlijk één grote metropool. De unieke natuur, in balans met stad en land, mens en dier, staat centraal in de film. Enkele helden spelen de hoofdrol. Het verborgen leven van edelhert, ooievaar, boomkikker en das wordt prachtig in beeld gebracht. Het zijn de natuurlijke schatten van het toekomstige Van Gogh Nationaal Park.

Buitenbioscoop
Speciaal voor de premièredagen op zondag 13 en vrijdag 18 oktober wordt in samenwerking met Solar Cinema een buitenbioscoop opgezet op het terrein van de voormalige steenfabriek in Udenhout. Beide avonden start de film om 19.00 uur. Belangstellenden kunnen een kaartje bestellen via de website van Brabants Landschap. De kaartjes kosten € 6,- per persoon, beschermers van Brabants Landschap betalen € 5,-. Op het terrein wordt ook een buitenbrasserie ingericht, waar nog gezellig nagepraat kan worden.

Brabantse Hoeders
Filmmaker Mark Kapteijns heeft twee jaar gewerkt aan zijn nieuwste film. Hij is werkzaam als terreinmedewerker bij Brabants Landschap in Het Groene Woud en daarnaast heeft hij vele natuurfilms op zijn naam staan, die hij heeft opgenomen in alle delen van Brabant. Daarvoor heeft hij in 2018 de Brabant Bokaal ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Daarmee behoort hij tot de selecte groep van ‘Brabantse Hoeders’: vrijwilligers die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Brabantse natuur en/of cultuur. Deze Hoeders organiseren op zondag 20 oktober de Dag van het Zandpad, ook in Udenhout. Hier presenteert Mark Kapteijns nóg een nieuwe film: ‘Brabants zandpad, bedreigde schoonheid’. Deze film is ingesproken door commissaris van de Koning Wim van de Donk.

Week van het Landschap
In de herfstvakantie organiseert Brabants Landschap de jaarlijks terugkerende ‘Week van het Landschap’, vol (gratis) activiteiten in de natuur voor jong en oud. Dit jaar vanuit het natuurgebied de Leemputten in Udenhout. Het dankt zijn ontstaan aan de bedrijvigheid van steenfabriek D’n Oven. Begin deze eeuw kwam de steenfabriek in handen van Brabants Landschap. Het fabrieksterrein is teruggegeven aan de natuur. De Week van het Landschap begint met de opening van het nieuwe infopunt van Brabants Landschap en het ‘Festival Steengoed’. Gedurende de week worden er excursies en workshops gegeven, kinderen kunnen deelnemen aan de ‘Steengoed Struindagen’, er is een pop-up-camping en natuurlijk de buitenbioscoop met de nieuwste film van Brabants Landschap. Een overzicht van alle activiteiten staat op www.brabantslandschap.nl.

Kijk ook bij

Start nieuwe tennisseizoen T.V. Woburn op 3 april

Maandag 3 april gaat op Woburn het nieuwe tennisseizoen van start. De 6 gravelbanen met …