De totale maansverduistering van 21 januari bij Sterrenwacht Halley. Foto: Edwin van Schijndel

Prachtige maansverduistering

Op de vroege en koude maandagochtend 21 januari kwamen ruim 70 belangstellenden naar Sterrenwacht Halley voor de totale maansverduistering. Daar zagen zij de volle maan rond half vijf in de kernschaduw van de aarde schuiven. Door de verrekijkers en telescopen was dit fenomeen nog mooier te zien dan met het ongewapende oog. Tijdens de totaliteit, die een uur duurde, had de maan een donkerrode kleur aangenomen. Pas rond acht uur in de ochtendschemering verliet de maan de kernschaduw en was hij weer helemaal vol.

Tijdens de maansverduistering kwamen de heel heldere planeten Venus en Jupiter boven de oostelijke horizon. Ook daar werd natuurlijk aandacht aan besteed. De twee planeten zijn de komende tijd elke ochtend voor zonsopkomst in het oosten opvallend aanwezig. De helderste van het tweetal is Venus.

In de nacht van 16 op 17 juli van dit jaar doet zich weer een maansverduistering voor die vanuit ons land te zien zal zijn is, mits het niet bewolkt is. Ook die kan men bij Sterrenwacht Halley meemaken. De maan gaat dan niet helemaal, maar wel grotendeels door de aardschaduw heen.

Kijk ook bij

Verkoop 10 woningen in Marktveldplein gestart

Green Real Estate maakt bekend op 8 december 2023 te starten met de verkoop van …