Prachtige luchtfoto’s van Vught

Binnenkort staat de Jumbo supermarkt vijf jaar aan de Raadhuisstraat in Vught. Ter gelegenheid daarvan is vanaf volgende week het boek Vught van Boven verkrijgbaar. Hierin bevinden zich meer dan honderd prachtige luchtfoto’s van ons dorp. Ze zijn gemaakt door luchtfotograaf Ronald Otter tussen 21 maart en 8 mei 2018. Scherpe plaatjes, die een overzichtelijk beeld geven van hedendaags Vught. Elke foto is los na te bestellen via de fotograaf.

Door Maarten Kroese

Ronald Otter is oud-docent aardrijkskunde. Geografie had altijd zijn belangstelling. Ronald Otter: “Waarom wonen mensen waar ze wonen en hoe hebben ze hun leefomgeving ingedeeld? Landschappelijke patronen, natuurlijk of kunstmatig, kun je het beste zien op luchtfoto’s. Mijn hele leven fotografeer ik al. Vroeger maakte ik bijvoorbeeld dia’s om in de klas te gebruiken. Sinds de digitale fotografie ben ik fanatieker geworden. Het is zo fijn dat je direct kunt controleren wat je gefotografeerd hebt. Ik registreer ook graag dieren of sportwedstrijden. Met tien beeldjes per seconde, dan heb je altijd het juiste moment. Wat niet bruikbaar is, kun je ter plekke deleten.”

Scherpste foto’s
Otter:“In 2007 ontmoette ik via mijn vrouw een piloot met wie ik regelmatig kon meevliegen. Zo kon ik mijn interesses combineren. Geografie en fotografie. Inmiddels heb ik er al 300 vluchten op zitten. Vanuit de lucht fotografeer ik Brabantse dorpen en stadswijken. Daartoe gebruik ik camera’s met een lichtgevoelige lens, een hoge sluitertijd en een lage iso-waarde. Zo krijg je de scherpste foto’s. Inmiddels beschik ik over een uniek archief van 250.000 luchtfoto’s.”

Groen Vught
Op initiatief van Jumbo Raadhuisstraat, en mede mogelijk gemaakt door Lelieveld Makelaardij en Weekblad Het Klaverblad, fotografeerde Otter de belangrijkste delen van Vught. Met zijn piloten Eugenio van Berkom en Ton Knoops vloog hij volgens een vooraf bepaald systeem over Vught. “De samenwerking met de piloten is van groot belang. Zo moet je altijd de zon in de rug hebben. De segmenten heb ik zelf bepaald met hulp van Google Maps. Ieder segment moet je vervolgens ‘volmaken’, dan mis je niets. Opvallend is hoe groen Vught is en wat een grote wegenstructuur er is.”

Bladerplezier
Wie het boek bestudeert, ziet goed hoe Vught in elkaar zit. Het is opvallend hoe de Vughtse straten, snelwegen en de spoorbanen ons dorp in herkenbare blokken verdelen. Soms afgemeten rechthoeken, dan weer quasi wanordelijke delen. Prachtig is de IJzeren Man gefotografeerd, met witte stranden en omringd door eindeloos groen. Het water toont mooi de verschillende dieptes met een andere kleur. Een kwaliteitsboek met harde kaft voor uren bladerplezier.

Kijk ook bij

13 december kerstmarkt Robert Coppes Stichting in Vught

‘Coppes Couleur’, de dagbesteding voor blinde en slechtziende volwassenen van de Robert Coppes Stichting in …