Home / Algemeen / Populieren planten in klimaatbossen, agroforestry of langs wegen?
Patisserie De Rouw

Populieren planten in klimaatbossen, agroforestry of langs wegen?

Speciale aandacht dit jaar voor Bodem van Elde als karakteristiek populierenlandschap. Populierenwerkgroep Het Groene Woud. Particulieren uit de gemeenten Sint-Michielsgestel, Meierijstad, Best, Haaren, Oirschot, Vught en Boxtel die populieren willen planten in weiden en langs wegen kunnen zich tot 15 februari 2020 melden voor het verkrijgen van bomen.

Klimaatverandering
Het planten van bomen wordt gezien als een manier om klimaatverandering tegen te gaan. Het Groene Woud heeft een lange traditie met het planten van bomen; populierenweiden en populieren langs wegen hebben zo het typische landschap hier vorm gegeven. De Populierenwerkgroep Het Groene Woud wil naast het planten van populieren langs wegen extra aandacht besteden aan de aanleg van populierenweiden.

De Bodem van Elde
De Bodem van Elde is een gebied met landbouwgrond en bossen tussen Schijndel, Boxtel, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel (4 gemeenten). De naam is afkomstig van de buurtschap Elde. Het is vanwege de sterk leemhoudende bodem moeilijk toegankelijk en moeizaam te ontginnen gebied. Tot circa 1800 bestond het nog grotendeels uit woeste grond. Het was oorspronkelijk en nu nog steeds gedeeltelijk bebost. Het bos- en natuurgebied De Geelders ligt in dit gebied. Zeer geschikt voor de populierenteelt. Vandaar dat dit jaar de focus op dit gebied ligt.

Populieren voor agroforestry
Momenteel is er veel aandacht om bomen te planten; bijvoorbeeld door agroforestry percelen aan te leggen. Agroforestry is een vorm van landbouw waarbij gewassen, gras of vee actief en bewust gecombineerd worden met het planten, beheren en oogsten van bomen (ook noten etc.). De populierenweiden hier in Het Groene Woud zijn een zeer oud, traditioneel, agroforestry systeem.

(Bijna) Gratis bomen
De Populierenwerkgroep Het Groene Woud biedt particulieren – bijna gratis – bomen aan voor aanplant van populieren langs wegen (waarmee ze hun zogeheten voorpootrecht kunnen benutten). Zo werden in de loop van de jaren over een lengte van ruim 200 km populieren geplant. Ook dit jaar kunnen particulieren zich hiervoor weer melden. Voor grondeigenaren die een geheel perceel met populieren willen beplanten – als agroforestry – worden de bomen dit jaar geheel gratis aangeboden.

Melden tot 15 februari
Inwoners uit de gemeenten Sint-Michielsgestel, Meierijstad, Best, Oirschot, Haaren, Vught en Boxtel kunnen zich tot 15 februari 2020 kunnen melden bij Rien van de Laar uit Liempde, rienvdlaar@hotmail.com, 0411- 631332 of 06-53956603. Degenen die bomen willen bestellen, liefst per mail, wordt gevraagd het aantal bomen, het adres waar de bomen geplant zullen gaan worden (incl. postcode) en hun telefoonnummer door te geven. De planning is dat de planters rond 1 maart hun bomen dan kunnen komen ophalen.
Inlichtingen: Rien van de Laar of Piet Rombouts (Piet@RomboutsAgroEco.nl / 06-15108084).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

DePetrus vraagt hulp van vrijwilligers

Ingezonden mededeling Binnen Ontmoetingscentrum DePetrus werken vijf organisaties samen: bibliotheek Babel, het Vughts Museum, Stichting …