Frank Dekkers en Suzanne van der Zanden

Poelier Traiteur Dekkers 60 jaar een echt familiebedrijf

“Een goede poelier wordt zeldzaam in Nederland”

Deze week bestaat Poelier Traiteur Dekkers aan de Vughtse Helvoirtseweg zestig jaar. Het familiebedrijf dat streeft naar culinaire hoogstandjes kent naast het twaalfde lustrum de unieke aureool dat het bijna de laatste echte poelier van Brabant is.

Door Ton Wagenaars

“Het aantal poeliers is de laatste decennia geweldig afgenomen. Het vereist ook een zware discipline om constant een kwalitatief en zo smakelijk mogelijk product aan de klant voor te schotelen”, zeggen Frank Dekkers en Suzanne van der Zanden, die samen met vier honkvaste medewerksters heden ten dage de zaak runnen. De poelierszaak werd in 1961 gestart door hun ouders Jan en Zus Dekkers. In 60 jaar is de eens nog kleine winkel met voornamelijk kippen uitgegroeid tot een alom gewaardeerde poeliers- en traiteurzaak met een uitgebreid en aansprekend kip- en wildassortiment. Een aanbod dat gecombineerd wordt met allerlei aanvullende gerechten. Het onlangs zestig jaar getrouwde stel uit Helvoirt startte in de prille aanvangsjaren met de bereiding van kipkroketten en -salades. Zij bleven een halve eeuw gepassioneerd werkzaam in de zaak en als duo waren zij samen met hun kinderen constant bezig met het uitbreiden van de zaak en het vermeerderen van het aantal zelfbereide en altijd verse producten.

Frank deed officieel zijn eerste stappen in de zaak in 1986, Suzanne volgde vijf jaar later. Met de nodige diploma’s en certificaten werd hierna in de geest van vader en moeder een gigantisch scala van producten toegevoegd aan het eens zo bescheiden assortiment. “We vervaardigen nu pasta’s en salades, diverse sauzen met kip, grillspecialiteiten, de zeer gewaardeerde grillworst. Excellente gehaktballen en hoogwaardige kipsaté, worsten- en saucijzenbroodjes, maar ook stamppotten en andere aardappelgerechten om maaltijden te completeren. Daarbij zijn onze maaltijden en gerechten gerelateerd aan de seizoenen om onze grote vaste en trouwe klantenkring zo veel mogelijk tegemoet te komen”, vertelt Suzanne, die zegt ook nagenoeg alle klanten te kennen. “En ook hun meest geliefde gerechten.”

Kantelbraadslee en Gildehoen
Frank Dekkers tekent voor de werkzaamheden in de verrassend grote werkruimtes achter de gezellige en verzorgde winkelruimte. Daar staat het imponerende ‘wagenpark’ dat in de loop der jaren zorgvuldig werd opgebouwd en dat voldoet aan alle strenge eisen van hygiëne. Met gepaste trots en met dankbaarheid voor datgene wat verwezenlijkt is, wijst poelier Dekkers jr. naar de verschillende koelgelegenheden, de combi-ovens, de grillen, gehaktmolens en de reusachtige kantelbraadslee waarin de mogelijkheden voor bereiding van de culinaire producten reusachtig zijn. “Hier wordt urenlang hard gewerkt om alle producten voorradig te houden, want het blijft immers altijd vers. En zijn we ook constant bezig om tot verdere verfijning te komen, want we zien het als een privilege om onze klanten tevreden te horen reppen over de verse kant-en-klaarmaaltijden, ragouts en hazenpepers. Daarnaast focussen we op de zogenaamde Gildehoenkip. Een langzaam groeiende kip zonder antibiotica waarbij wij oog hebben voor het welzijn van het dier. Daar staan we achter.”

De herfst is altijd een druk seizoen voor poelier Dekkers met de feestmaand december als hoogtepunt. “Dan staan hier alle opslagruimtes vol, want onze klanten willen we niet teleurstellen. We hebben dan ook een ruim scala aan cliënten vanuit bijna alle gemeenten in de driehoek Tilburg – Eindhoven – Den Bosch. Ook steeds meer jongeren, die bereid zijn om wat meer te betalen, kiezen voor het allerbeste. Ook is er waardering van de ouderen voor wie we aangepaste wat kleinere porties hebben.” Suzanne van der Zanden: “Waardering van onze klanten is belangrijk voor ons en daar zijn we trots op. Deze week dus al zestig jaar.” Een ding bleef al die jaren hetzelfde bij poelier Dekkers: kinderen krijgen altijd een gezonde surprise. “Al jarenlang een goed gekruide mini-gehaktbal. Ze komen ervoor uit de wagen.”

Gietijzeren braadpan en draagtas
Het zestigjarig jubileum zal niet geluidloos passeren. Voor iedere klant is er tijdens de feestweek een aardig hapje uit eigen keuken en een handzame kleine draagtas met daarop het alleszins herkenbare logo van de zaak. En voor iedere zestigste klant is er een hoogwaardige gietijzeren braadpan.

Voor alle info: poelierdekkers.nl

Kijk ook bij

‘De Klimaatpiraat’ in Theater aan de Parade

Zondag 9 juni Orthense Harmonie met Hans Tervoort als Klimaatpiraat Je bent zo’n 10 jaar …