(Foto: familiearchief)

Podcast ‘Adres Bekend’ over Harry Holla online

‘Adres Bekend’ is de naam van een historische podcastserie over bijzondere mensen uit Cromvoirt, Helvoirt en Vught. De serie is een coproductie van Vughts Museum, Stichting Erfgoed Vught en Novo3. De makers, Joyce Tritschler en Ans de Man, wandelen naar verschillende adressen en vertellen over de mensen die hier woonden of geleefd hebben. Zij hebben iets of heel veel voor de gemeente Vught betekend of verdienen het in het licht gezet te worden.

In aflevering 6 van Adres Bekend wandelen Joyce en Ans naar Leeuwensteinlaan 23a. Een karakteristiek vooroorlogs woonhuis uit de jaren dertig dat uitkijkt op het fraaie witte raadhuis Leeuwenstein. Hier begint het verhaal over Harry Holla (1904-1992), bekend als leider van het lokale, provinciale en nationaal verzet en vertegenwoordiger namens het Katholieke Zuiden in de top van het Nederlands verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn vrouw Leny en hij waren nauw betrokken bij het helpen onderduiken van Joodse vrienden en vele anderen. Hun huis aan de Leeuwensteinlaan werd in die tijd als het zenuwcentrum van al die verzetsactiviteiten gezien. Harry Holla was advocaat, welbespraakt, had humor, stond open voor andersdenkenden, was graag in de natuur, een vogelkenner, óubaas bij de verkennerij en stond bekend als een bescheiden man met een groot gevoel voor rechtvaardigheid.

In deze podcast komen naast zijn kinderen Thieu Holla, Sibert Holla en Lèn Uffing-Holla ook Koos Theuws en John Benner aan het woord. Beiden kwamen in de jaren zeventig als jonge advocaten werken bij het advocatenkantoor Holla, Knitl en Mol in Den Bosch. De verhalen gaan niet alleen over het verzet en de advocatuur, maar ook over wie Harry Holla was als vader, als echtgenoot, als collega/mentor en niet te vergeten gewoon als mens.

De podcast bestaat uit twee delen: in deel 1 veel aandacht voor het verzetsverleden van Harry Holla en de rol van zijn vrouw Leny Holla-Aarts. Deel 2 gaat over de tijd na de Tweede Wereldoorlog, het Tribunaal ’s-Hertogenbosch waar hij drie jaar president was, de advocatuur en zijn advocatenkantoor waar hij tot op hoge leeftijd een rol bleef spelen en zijn inzet voor medezeggenschap van bewoners in bejaarden- en verpleeghuizen.

De podcast is te beluisteren via deze link.

Kijk ook bij

Lezing over zonsverduisteringen en andere eclipsen

Op donderdag 27 juni geeft Urijan Poerink bij Sterrenwacht Halley in Vinkel een publiekslezing over …