Podcast ‘Adres Bekend’ over Dokter Nicolaas Landman online

‘Adres Bekend’ is een historische podcast over bijzondere mensen in Vught, Cromvoirt en Helvoirt. De makers, Joyce Tritschler en Ans de Man, wandelen naar verschillende adressen en vertellen over de mensen die hier woonden of geleefd hebben. Zij hebben iets of heel veel voor de gemeenschap betekend en verdienen het in het licht gezet te worden.

In aflevering 7 wandelen Joyce en Ans naar Helvoirt, het dorp waar het verhaal begint over Dokter Nicolaas Landman (1815-1902). Zowel het huis waar hij woonde als de Keiweg waar het huis stond, bestaat niet meer. De Keiweg werd Oude Rijksweg en die werd weer door de huidige Rijksweg wat opgeschoven.

Nicolaas Johannes Bartholomeus Landman wordt op 24 augustus 1815 geboren in Den Haag. Hij studeerde in Amsterdam en na zijn bevordering tot plattelandsheel- en vroedmeester in 1841 vestigde hij zich in Helvoirt, waar hij gedurende zestig jaar praktiseerde. Tijdens zijn werkende leven in Helvoirt kreeg dokter Landman te maken met vele ziekten, armoede en honger, en soms ook een misdrijf waar zelfs de toenmalige bisschop bij betrokken was. Er brak ook een dysenterie-epidemie uit waar de dokter zowel bij de opsporing van de bron als bij de genezing van mensen een belangrijke rol vervulde. In Helvoirt herinneren de Dr. Landmanschool en de Dokter Landmanstraat aan zijn bestaan. In deze aflevering komt Helvoirtenaar Jan van Balkom aan het woord en juffrouw Femke en Matthijs, Anne en Aafke, leerlingen van groep 7, van de Dr. Landmanschool.

‘Adres Bekend’ is een coproductie van Stichting Erfgoed Vught, Vughts Museum en NOVO3.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …