Foto: Jenneke Boeijink

‘Platonov’ in Theater aan de Parade

Dinsdag 17 april brengt Theater Utrecht de eigentijdse bewerking van ‘Platonov’ naar Theater aan de Parade. De voorstelling is overspoeld met lovende recensies en gaat over dilemma’s waar een millennial vandaag de dag tegenaan kan lopen, zoals keuzestress, een burn-out en racisme. Met een bijzondere cast van tien jonge topacteurs brengt regisseur Thibaud Delpeut een hartverscheurend eerlijke voorstelling over leven en liefde van een groep millennials, tegen de achtergrond van een veranderende samenleving.

‘Platonov’ is een Russisch toneelstuk uit 1881 van Anton Tsjechov. Met deze radicale versie plaatst Thibaud Delpeut ‘Platonov’ in het heden en toont het stadse leven van een hechte vriendengroep. Het samenzijn van deze vrienden, deze ‘urban tribe’, is een verdedigingsmechanisme tegen een steeds meer flexibiliteit eisende buitenwereld. Hun gedeelde loft is een rustpunt, een plek waar ze simpelweg kunnen zijn en niet voortdurend iets hoeven te worden. Maar de buitenwereld laat zich niet ontkennen.

Van ‘De Luizenmoeder’ tot ‘Platonov’
Ern van de topacteurs van ‘Platonov’ is André Dongelmans, die in de populaire serie ‘De Luizenmoeder’ Kenneth, de vader van Rianne, speelt. Dongelmans vindt dat iedere millennial met keuzestress in de liefde nieuwsgierig zou moeten worden naar deze voorstelling: “Platonov is het hoofdpersonage en tijdens het stuk volgen we zijn worstelingen met het leven en de liefde. Alhoewel het een oud verhaal is, zijn die worstelingen ook op onze tijd van toepassing. Op het toneel laten we een moderne bewerking zien van het verhaal van toen.”

Lovende recensies
Het toneelstuk krijgt tal van lovende recensies. NRC beloont het stuk met vier sterren: “Deze Platonov slurpt je aandacht volledig op, ook door het frisse spel van de acteurs. Het is een sidderende bewerking over een generatie die leegte probeert op te vullen met overdaad.” Het Parool looft het acteertalent van de hoofdrolspeler: “Er zijn weinig andere toneelacteurs die zo goed grote emoties kunnen vormgeven als Vincent van der Valk.” En ook het publiek is enthousiast: “Een must see dit stuk! Een eerlijk verhaal over het leven zoals het is. Prachtig gespeeld. Het raakte me.”

‘Platonov’ van theatergezelschap Theater Utrecht is op dinsdag 17 april om 20.00 uur te zien in Theater aan de Parade. Er is tevens een inleiding om 19.00 uur. Voor meer informatie en kaarten: theateraandeparade.nl.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …