Plastic in Stijl, Het Kunstwerk

Plastic in Stijl

Op 7 oktober is het kunstproject ‘Plastic in Stijl’ gebouwd op de groenstrook nabij de rotonde aan de Laagstraat.  Voor ‘Mondriaan tot Vughts Design’ door wie alle medewerking werd verleend, heeft Vughtse kunstenares Ingeborg ‘Helena’ van Stiphout een ontwerp bedacht waaraan iedere inwoner van Vught een stukje kon bijdragen.

In samenwerking met de Kringloopwinkel Vincentius Vught konden Vughtenaren plastic voorwerpen met de kleuren van Mondriaan inleveren. Hiermee is door o.a. de medewerkers van de kringloopwinkel het object gebouwd dat gedurende oktober en november tentoongesteld blijft. Het object heeft een strakke  belijning in zwarte contouren en de kleuren zijn d.m.v. het plastic in juist grillige vormen ingesloten in de verschillende compartimenten. “Van ascese tot extase”, zoals Ben van Os (MtVD) het fraai verwoordde. Ook is er architectonische ruimte opengelaten om de vorm meer te laten ademen. De gedachte achter het werkstuk is dat plastic als ‘vervuilend materiaal’ met zorg gerecycled dient te worden. De kunstenares hoopt dat in de toekomt plastic nog slechts in een museum te zien zal zijn als een ‘vroegere misstap’ van de mensheid. Intussen is er door innovatie al veel verbetering op komst. Zo worden er al flessen uit algenmateriaal ontwikkeld.

Het object is na vele maanden van voorbereiding gebouwd met behulp van heel veel bereidwillige Vughtenaren. Ton van der Vossen (directeur Kringloop) en Ben van Os, (Mondriaan tot Vughts Design) hebben de kunstenares steeds bijgestaan tijdens het proces en tijdens de bouw samen met Twan van den Bosch (Hercules Haarden)  ongelooflijk hard gewerkt aan het object. Zonder hen had het er niet kunnen staan. Tevens hebben Staalconstructiebedrijf Schuurmans uit Cromvoirt, bouwmaterialenhandel Karwei en Vugts verzekeringen gesponsord door respectievelijk materialen en diensten te leveren. Het object is te bezichtigen tot en met de slotmanifestatie op 24 november. www.arthelena.com.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …