Het onderbouwplein van De Piramde is straks niet meer terug te herkennen. (Illustratie: Green & So).

Piramide tovert onderbouwplein om naar ‘Schoolplein van de toekomst’

Openbare basisschool De Piramide, die dit jaar 25 jaar bestaat, neemt het onderbouwplein stevig onder handen. Dat wordt de komende weken omgetoverd tot een ‘Schoolplein van de toekomst’. Dat fraaie natuurlijke plein biedt straks onder meer plukfruit, een moestuintje en héél veel groen. Zo leent het plein zich dan ook ideaal voor het verzorgen van lessen natuur- en milieueducatie (NME).

Het nieuwe onderbouwplein wordt een prachtig cadeau voor de jarige school, voor de directe omgeving, maar voorál voor de kinderen van de onderbouw en de BSO. Die kennen hun schoolplein over een aantal weken niet meer terug. De grootscheepse aanpak kan nu worden gerealiseerd, mede dankzij een mooie subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daarnaast dragen de oudervereniging van de Piramide, BSO ’t Kasteeltje, de gemeente Vught én de school zelf bij aan het nieuwe plein. Het ontwerp is gemaakt door Jacqueline van der Lubbe van Green & So uit Oisterwijk, waarbij Kitty Broekman van Het Groene Pad uit Rosmalen nadrukkelijk meedacht over de natuur- en milieueducatie. De aanleg van het plein wordt verzorgd door Dolmans Landscaping Group uit Haaren, via Martijn Corstiaensen, de vader van een leerling van de school.

Materialen hergebruikt
Zowel de leerlingen als hun ouders worden in het hele proces nauw betrokken. Zo werden er moodboards gemaakt, die in het ontwerp zijn meegenomen. Maar de kinderen gaan óók meehelpen aanplanten. Van het bestaande onderbouwplein blijft alleen het speeltoestel staan. Daarnaast worden diverse materialen hergebruikt. Het nieuwe schoolplein is straks niet meer te herkennen, zó groen, gevarieerd en uitnodigend als het wordt. Met onder andere een tokkelbrug, een boomstamparcours, bij- en vlindervriendelijke beplanting, een modderkeukentje, een waterpomp met houten waterloop, een kleine wadi, stapstenen en een regenton met kraantje valt er zovéél te beleven. Het plukfruit en het vak voor kruiden en groenten zorgen daarnaast voor gezonde lekkernijen van eigen bodem. De Piramide wil het plein met al zijn biodiversiteit dan ook volop gaan benutten voor praktische buitenlessen.

Waardevolle toevoeging
De planning is dat de renovatie van het plein begin april grotendeels klaar is. Daarna kan er worden beplant en kan het plein speelklaar worden gemaakt. Het groen heeft begrijpelijk tijd nodig om te groeien, maar het ‘Schoolplein van de toekomst’ betekent per direct al een enorm waardevolle toevoeging voor de jarige basisschool.

Kijk ook bij

Light on Labs zet digital design, grafiek, glas en keramiek in de spotlights

Vrijdag 1 en zaterdag 2 december Den Bosch Onder de noemer ‘Light on Labs’ slaan …