’Pietertjespad’ heerlijk Vughts initiatief voor geïnteresseerde jeugd

Bijna honderd leerlingen van de basisscholen De Springplank en De Piramide gingen op woensdag 19 juni op (Pietertjes)pad door het Vughtse centrum. Ingedeeld in kleine groepen werden in een tijdsbestek van anderhalf uur een aantal aansprekende en historische plaatsen aangedaan waarbij de jongeren via een plattegrond en vragenreeks uitgedaagd werden om meer van hun dorp en omgeving te weten te komen.

Door Ton Wagenaars

Illustratie: Saskia van Oversteeg

’Het Pietertjespad’ is een speelse en leerzame erfgoedspeurtocht voor de jeugd, gemaakt door kinderen van groep 7 van Openbare Basisschool de Springplank met medewerking van het Vughts Museum en DePetrus. Met steun van Plaza Cultura, Erfgoed Brabant en de gemeente Vught tekende Saskia van Oversteeg, onder de bedrijfsnaam Sas Illustraties, voor de heerlijke illustraties op de plattegrond. Het concept is uniek vanwege het ‘voor-kinderen-door-kinderenconcept’. De naam Pietertjespad is ontleend aan de vondst van een popje tijdens de restauratie van het dak. Het in feite onooglijk lelijke popje kreeg de naam Pietertje, maar wordt in de kringen van DePetrus gekoesterd als kleinood uit vervlogen tijden.

Kanonskogel in de soep
Vanaf negen uur vertrok de jeugd verdeeld in kleine groepen met leiding door het centrum van Vught met als leidraad de plattegrond en een aantal vaak creatieve vragen en opdrachten. De speurtocht voerde uiteraard langs kasteel Maurick, raadhuis Leeuwenstein, het Gripshuis, de Lambertuskerk en Vughtse toren en een vroegere zadelmakerij. De aandacht bij de elfjarigen is wisselend. Voor sommigen is de speurtocht een aardige wandeling, voor een ander groepje is het spannend omdat je toch op plaatsen komt waar je normaal alleen maar voorbijloopt. Enkele aankomende historici zijn verbaasd en blij verrast door het grote aantal monumenten: “Nooit geweten dat er zoveel staan.” Ook is er verbazing over de verrassende achtergrondverhalen bij de stoeptegels ter nagedachtenis aan slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, de betekenis van de leeuwen voor raadhuis Leeuwenstein en het bijna onwaarschijnlijke verhaal van de kanonskogel in de soep van Frederik Hendrik tijdens zijn verblijf op Kasteel Maurick. De opdracht om een eigen wapenschild te vervaardigen gaat in groepsverband wat ver. Om te weten wat men ‘in zijn schild voert’ moet maar gewacht worden tot een volgende tocht, met familieleden of zo. Fotootjes maken van aansprekende gebouwen of beelden is makkelijker. Hoe grillig de geschiedenis soms kan zijn leert de route ook. De tocht over de snelweg, punt 5, 6 en 7 op de plattegrond, is niet te bewandelen want: “De trap naar kasteel Maurick is plotseling weggehaald.” De jongeren worden echter gerustgesteld met de mededeling dat alles weer hersteld zal worden.

Van de oude stempel
Bij terugkeer in DePetrus waar de speurneuzen worden opgewacht, krijgen de ploegen een echte stempel als bewijs dat de tocht volbracht is. Dan blijkt dat iedereen nog ‘van de oude stempel is’, want zonder stempel tel je als groep niet mee. Illustratrice Saskia van Oversteeg is verrukt over het uiteindelijke resultaat en blij verrast over het enthousiasme bij de begeleiding en deelnemertjes. Haar tekeningen op de plattegrond mogen er ook zijn: kinderlijk creatief nagebootst, maar voortreffelijk herkenbaar en vol subtiele spitsvondigheden bij de drie kilometer lange route. Het feestje is compleet als de verzamelde meute ten slotte verrast wordt met de bekende hymne van Jeugd Aktief. Het is ‘de meneer met die gitaar’, Arno van der Lee, de bard van Jeugd Aktief, die met aangepaste tekst het ‘Pietertjeslied’ aanheft. En dan staat iedereen er uitgelaten achter als de muzikale vraag gesteld wordt: “Ik wil weten of dat het waar is. Waar of een gerucht … van het Pietertjespad hier in Vught.”

Vanaf deze week is het Pietertjespad te belopen. Bij de VVV aan de ingang van DePetrus is de route met plattegrond voor 1 euro te koop. Voor schoolklassen met begeleiding zijn er gratis exemplaren.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …