Hans de Jong (Foto: Arenda Oomen)

Philips-topman Hans de Jong nieuwe voorzitter NM Kamp Vught

Hans de Jong, president van Philips Nederland, wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Nationaal Monument Kamp Vught. De Jong bezocht al jaren samen met zijn vrouw herdenkingen bij het herinneringscentrum. Hij aanvaardde het voorzitterschap vanwege het maatschappelijk belang van het museum.

De Jong: “Leven in vrijheid is ons grootste goed. Herdenken en het actueel houden voor alle Nederlanders en in het bijzonder jonge generaties is van enorm belang. Nationaal Monument Kamp Vught vervult daarin een vooraanstaande rol en doet dat op indringende wijze. Ik zie ernaar uit om de komende jaren daaraan te mogen bijdragen.”

Vernieuwd museum
Hans de Jong volgt Willem Louwers op, die vanaf 2011 penningmeester in de Raad van Toezicht was en in 2016 voorzitter werd. Eerder was Louwers directeur van Rabobank ’s-Hertogenbosch e.o. Onder zijn voorzitterschap professionaliseerde Nationaal Monument Kamp Vught verder en kon eind november 2019 een geheel vernieuwd museum worden geopend door koning Willem-Alexander. Het herinneringscentrum heeft de ambitie om na deze vernieuwing nog meer bezoekers uit binnen- en buitenland te trekken.

Nieuwe plannen
Door de coronamaatregelen en verplichte sluitingen moet deze ambitie even in de ijskast. Achter de schermen wordt intussen echter hard doorgewerkt aan nieuwe plannen voor verbetering van de buitenruimte, nieuwe wisselexposities, publicaties en digitalisering van de collectie. Louwers: “Het is een mooi moment om afscheid te nemen en de voorzittershamer met vertrouwen te kunnen overdragen. De laatste investering van ruim 4 miljoen euro om schoolgroepen beter te kunnen ontvangen en ons vernieuwde museum op een nationaal podium te kunnen presenteren, was spannend. Dankzij vele grote en kleinere giften konden we onze ambities realiseren. We zijn klaar voor de toekomst. Ons motto ‘Herdenken is nadenken’ is er een dat zeer bij mij past. Zeker in deze, voor jongeren, ingewikkelde tijden met vele waarheden.”

Kijk ook bij

Vughts raadslid Dianne Schellekens nummer 2 op lijst D66 Brabant

Dianne Schellekens uit Vught staat hoog op de lijst van D66 Brabant bij de verkiezingen …