Dejan Lazić (foto: Lin Gothoni)

philharmonie zuidnederland weer live én online te zien en horen

De philharmonie zuidnederland is vanaf 25 september weer live te zien en horen in de theaters, maar ook online. Het orkest heeft vanwege het coronavirus te maken met beperkingen in de ruimte op het podium en een beperkte zaalbezetting. Daarom speelt het orkest een korter programma dat tweemaal per avond wordt uitgevoerd. Daarnaast wordt het concert van vrijdagavond 25 september 21.30 uur in Theater aan het Vrijthof ook live gestreamd via Concert in Huis waarvoor ook tickets te koop zijn.

Het eerste alternatieve concert heeft de toepasselijke titel ‘Chaos’ meegekregen met tal van links naar de huidige situatie. Zo heeft het orkest de Nederlandse componist Aart Strootman gevraagd om een werk te schrijven speciaal voor 1,5 meter orkest. Dit werk beleeft in deze concertserie zijn wereldpremière.

Het eerste reguliere geplande serieconcert van philharmonie zuidnederland kan vanwege de geldende coronamaatregelen geen doorgang vinden. Het orkest heeft er echter voor gekozen om zich flexibel op te stellen om in te kunnen spelen op de laatste regelgeving betreffende de coronamaatregelen. Daarvoor is naast het reguliere programma ook een alternatief programma opgesteld. Aan het begin van de maand voorafgaand aan het concert, wordt besloten welk programma wordt gespeeld (het reguliere of het alternatieve concert), waarbij dus de laatste maatregelen kunnen worden afgewacht. Begin augustus heeft het orkest besloten in september het alternatieve programma te spelen. Begin september wordt de keuze gemaakt welk programma in oktober wordt gespeeld, enzovoort.

Concert in Huis
Concert in Huis is het nieuwe livestream platform van classicnl en founding partners Amsterdam Sinfonietta, philharmonie zuidnederland en het Residentie Orkest. Vanwege de coronasituatie zijn er veel beperkende maatregelen voor het publiek om te kunnen genieten van concerten, terwijl veel mensen die behoefte wel voelen. Speciaal daarvoor is het platform Concert in Huis ontwikkeld, zodat men in de huiskamer en tegen betaling van een kleine vergoeding concerten van Nederlandse toporkesten kan bijwonen. Voor het eerste concert van philharmonie zuidnederland wordt een tarief gehanteerd van €5,-, €10,- of €15,-. Mensen die het gestreamde concert willen bijwonen, kunnen dit eerste concert zelf bepalen wat zij voor het ‘in huis’ bijwonen van dit live-concert over hebben. Een presentator zal de kijker door het concert loodsen en wetenswaardigheden over het programma vertellen.

Alternatieve programma september: ‘Chaos’
Het alternatieve programma van een uur (zonder pauze) ziet er als volgt uit:
Dirigent Jun Märkl Piano Dejan Lazić
Rebel Uit Les Elements: Chaos
Strootman (In)dependent voor 1,5 meter orkest (wereldpremière)
Weber Concert voor piano en orkest
Haydn Symfonie nr 60 ‘Il Distratto’

In deze hectische coronatijd is verbondenheid met elkaar een groot gemis. Het eerste alternatieve programma van philharmonie zuidnederland is samengesteld met muziek die reflecteert op de collectieve emoties en belevingen die de afgelopen tijd aan de orde van de dag waren.

Iedereen herkent nog de collectieve chaos, onzekerheid en het gevoel van onbehagen aan het begin van de coronacrisis. Dit concert staat volledig in het teken van die chaos. Zo schetst de Franse barokcomponist Rebel met veel lef en energie een wereld zonder orde. Bijzonder is ook de nieuwe compositie van Aart Strootman. We vroegen hem een persoonlijke reflectie te schrijven op de huidige crisistijd. Dit uit zich in een fascinerend werk: (In)dependent voor 1,5 meter orkest.

Daarnaast brengt meesterpianist Dejan Lazić Webers parelende pianomuziek. En, last but not least, Haydns 60e Symfonie die niet voor niets ‘Il Distratto’ (de verstrooide) genoemd wordt. Het is alsof u een verstrooide musicus hoort die onbekommerd al zijn invallen op papier zet. Transparante muziek om uw vingers bij af te likken, zoals u van uw philharmonie zuidnederland gewend bent.

Data en tijden
De philharmonie zuidnederland speelt dit programma op de volgende data en tijden:
• Vrijdag 25 september om 19.00 en 21.30 uur in Theater aan het Vrijthof. Tickets hiervoor zijn vanaf donderdag 27 augustus verkrijgbaar. Om 21.30 uur wordt het concert ook live gestreamd via ‘Concert in Huis’. Info en ticketverkoop is te vinden op https://www.classic.nl/concertinhuis
• Zaterdag 26 september om 19.00 en 21.00 uur in Muziekgebouw Eindhoven. Tickets hiervoor zijn verkrijgbaar vanaf vrijdag 4 september.
• Woensdag 30 september om 19.00 en 21.00 uur in Theaters Tilburg. Tickets hiervoor zijn verkrijgbaar vanaf dinsdag 1 september.
• Vrijdag 2 oktober om 19.00 en 21.00 uur in Chassé Theater Breda. Tickets hiervoor zijn verkrijgbaar vanaf dinsdag 1 september.

Tickets zijn te bestellen via de website van philharmonie zuidnederland, via de websites van de theaters en telefonisch bij de ticketverkoop van de theaters.

Kijk ook bij

Lezing ‘Portretten uit de Bourgondische en Habsburgse tijd’

Op 8 februari geeft Joyce Tritschler-van Os een lezing in DePetrus over portretten uit de …