Hoornist Peter Houben (foto: studioNIC.)

Philharmonie zuidnederland speelt na lockdown in ‘s-Hertogenbosch

In deze hectische coronatijd is verbondenheid met elkaar een groot gemis. Daarom is philharmonie zuidnederland bijzonder blij dat Veiligheidsregio Brabant Noord is teruggekomen op haar besluit en toch ontheffingen verleent aan theaters en culturele centra. Op donderdag 15 oktober geeft philharmonie zuidnederland om 19.00 uur voor het eerst sinds aanvang van de coronapandemie een concert in ‘s-Hertogenbosch. En dit is voor het orkest tegelijkertijd het eerste concert in het Jheronimus Bosch Art Center, het nieuwe onderkomen van het orkest nu Theater aan de Parade is gesloten.

Samen met alle collega’s van Theater aan de Parade en het Jheronimus Bosch Art Center heeft philharmonie zuidnederland er keihard aan gewerkt om de bezoekers een veilig concertprogramma voor te schotelen. Om dit mogelijk te maken heeft het orkest de reguliere programmering aangepast naar een smaakvol alternatief programma: ook de musici moeten onderling immers anderhalve meter afstand houden. Het orkest kijkt ernaar uit om sinds lange tijd weer een concert in ‘s-Hertogenbosch te geven. Dit is tevens, sinds de geplande verbouwing van Theater aan de Parade, voor het eerst in het Jheronimus Bosch Art Center. De Johannes-Passion ging het afgelopen voorjaar namelijk vanwege de lockdown niet door, net als alle andere concerten die daarop volgde – inclusief Opera op de Parade.

Vraag & Antwoord
Philharmonie zuidnederland brengt ter gelegenheid van dit bijzondere moment een selectie prachtige orkestwerken. Het is muziek die reflecteert op de collectieve emoties en belevingen die de afgelopen tijd aan de orde van de dag waren. Zo herkennen we allemaal nog de vele vragen die we hadden aan het begin van de coronacrisis. Wat volgde was een zoektocht naar antwoorden die we nog steeds niet allemaal hebben gevonden. Dit concert begint en eindigt met die zoektocht. Daartussenin klinkt er niets minder dan een ode aan de Weense Klassieken: met sprankelende muziek van Mozart en Haydn.

Weense Klassieken
Meestercellist én dirigent Mario Brunello opent deze avond met Bachs prelude uit de Tweede Cellosuite: iconische muziek die bekend staat om zijn zoekende karakter. Vervolgens staat hoornist Peter Houben in de schijnwerpers. Hij speelt bij philharmonie zuidnederland al meer dan een kwart eeuw de mooiste orkestklanken en excelleert nu als solist in Mozarts Derde Hoornconcert.

In zijn beroemde Afscheidssymfonie liet Haydn zijn broodheer weten dat de musici echt aan vakantie toe waren. Met de subtiele humor die hem zo eigen was, liet Haydn tijdens deze symfonie de musici al spelend één voor één het podium verlaten. Totdat slechts twee violen overblijven. Tot slot speelt de trompet in The Unanswered Question steeds een raadselachtig thema. Op deze ‘eeuwige vraag van het bestaan’ ontstaat – tevergeefs – een steeds heftigere jacht op het antwoord.

Dit concert uit de alternatieve programmering van philharmonie zuidnederland is volledig coronaproof op afstand, maar muzikaal toch heel dichtbij. Prachtige muziek om uw vingers bij af te likken, precies waar philharmonie zuidnederland bekend om staat.

Meer informatie en kaarten
Donderdag 15 oktober
Aanvang 19.00 uur
Theater aan de Parade, locatie Jheronimus Bosch Art Center

Orkest philharmonie zuidnederland
Dirigent en cello Mario Brunello
Hoorn Peter Hoeben

J.S. Bach Uit Cellosuite nr 2: Prelude
Mozart Hoornconcert nr 3
Haydn Symfonie nr 45 ‘Abschied’
Ives The Unanswered Question

Concerttickets à € 27,00 zijn verkrijgbaar via www.theateraandeparade.nl.

Kijk ook bij

Voorbereidingen Zomerschool Vught in volle gang

Nu de eerste versoepelingen zijn doorgevoerd en steeds meer 55-plussers zijn gevaccineerd, is er goede …