Dirigent Karel Deseure, Stian Westerhus en philharmonie zuidnederland in de NPF-toren van CHV Noordkade in Veghel tijdens de opnames van de videoclip (© philharmonie zuidnederland)

philharmonie zuidnederland presenteert digitaal kunstwerk

De philharmonie zuidnederland presenteert een nieuw en hoogst ongebruikelijk digitaal artistiek staaltje werk voor een symfonieorkest: Twin Twinkler. Een beklemmende zwart-wit videoclip van een klassiek orkest, dat een ‘out of the box’ compositie speelt van én met componist, zanger en gitarist Stian Westerhus. De clip is gefilmd en geregisseerd door Dries Alkemade. De première van de videoclip Twin Twinkler vond plaats op  4 augustus op Stingray Classica. Via stingray.com/philzuid kan men de clip zien en met de code zuidphil een jaar lang gratis Stingray Classica kijken en proberen.

Oorspronkelijk ging Twin Twinkler over de dood van menselijke waarden (wat maakt ons menselijk) door het begin van een nieuwe tijd waarin kunstmatige intelligentie superieur is ten opzichte van de mens. En de regels die op ons van toepassing zijn in de nieuwe digitale werkelijkheid. Stian Westerhus geeft aan dat het werk in deze tijd extra relevant is: “Het werk heeft meerdere lagen van contextuele relevantie in 2020 nu het coronavirus digitalisering en ‘bewaking’ heeft versneld: de wereldmachten veranderen en de politiek is ultra-gepolariseerd. Zoals in de liedtekst van het werk staat: ‘We zijn alleen meta in een democratische advertentiecampagne’. In veel opzichten lijkt het alsof er een race is voor slechtere tijden, en helaas weerspiegelt Twin Twinkler precies dat.”

Niemand onberoerd
In november 2014 speelde philharmonie zuidnederland Stian Westerhus’ eerste orkestwerk The Redundance 40 op het festival November Music. Intendant van philharmonie zuidnederland Stefan Rosu: “Ik was vooral onder de indruk van de manier waarop Stian de blaasinstrumenten behandelde en vroeg hem dezelfde avond of hij interesse zou hebben om nog een stuk voor philharmonie zuidnederland te schrijven op basis van Stravinsky’s Symphony for Wind Instruments.” Stian stemde toe en begon Twin Twinkler te schrijven voor blaasinstrumenten, elektrische gitaar en zang. De philharmonie zuidnederland bracht samen met Stian Westerhus in februari 2018 het werk in première in Maastricht en Eindhoven. Zoals verwacht was het publiek verdeeld: velen vonden het nieuwe werk buitengewoon veeleisend en emotioneel ontroerend, anderen vonden dat de muziek over de top was. Stians muziek laat niemand in het publiek onverdeeld of emotieloos. En dat is de echte kracht van zijn manier van componeren en muziek maken.

Meest ideale context
Na de voorstelling namen Stefan Rosu en artistiek programmeur Jos Roeden de tijd om na te denken over hoe verder te gaan met dit werk. Ze voelden de drang om de meest ideale context te creëren om Twin Twinkler aan een breder publiek te presenteren. Uiteindelijk stelden ze Stian voor om Twin Twinkler om te zetten in een gevisualiseerde versie om digitaal aan het publiek aan te bieden. Roeden zegt: “We wilden zijn muziek combineren met een visuele kijk en concept dat esthetisch complementair zou zijn en tegelijkertijd de artistieke reikwijdte zou vergroten.” Stian stemde in en de zoektocht naar de juiste filmregisseur voor het project begon. Dat duurde een jaar, maar uiteindelijk werd deze gevonden in de persoon van de Nederlandse regisseur Dries Alkemade. Dries werkte al eerder met succes samen met philharmonie zuidnederland aan een gevisualiseerde versie van Temko/Art Strootmans Darkness Rises voor jazzkwartet en orkest.

Kunstwerk
Op een zeer koude dag eind oktober 2019 werd de film opgenomen in een verwoest industrieel gebouw, in de NPF-toren van CHV Noordkade in Veghel. In de daaropvolgende maanden werd de film bewerkt en geknipt. Het resultaat is adembenemend. Dries Alkemade heeft een extra laag aan de muziek toegevoegd die de filmesthetiek van Michael Curtiz’ Casablanca combineert met oude piratenfilms. En tegelijkertijd oogt het uiterst eigentijds: Grunge meets Punk meets Experimental. Dit alles ondersteunt en weerspiegelt de donkere en zeer krachtige muziek van Stian Westerhus. De philharmonie zuidnederland is ervan overtuigd een waar digitaal kunstwerk te hebben afgeleverd met deze ‘filmversie’ van Twin Twinkler.

Inspirerende kracht
Aan het einde van de clip worden alle personen opgesomd die daadwerkelijk deel uitmaakten van het productieproces. In totaal worden 47 personen bij naam genoemd. Ieders inbreng, zorg en energie waren nodig om dit resultaat mogelijk te maken. Rosu zegt: “Ik wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen om dit avontuur mogelijk te maken. Nu is het klaar en te bewonderen. Twin Twinkler zal zijn inspirerende kracht moeten bewijzen en weerstand bieden aan de tijd als kunstwerk. Ik wens Twin Twinkler een goed en intens leven toe. En ik hoop dat het positieve input zal leveren voor ‘muzikale kunst’ – of we het nu klassiek of jazz noemen – en het vermogen om onverwachte en nieuwe varianten te produceren die ertoe doen.”

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …