Marieke Schoenmakers (foto: Simon van Boxtel)

philharmonie zuidnederland neemt nieuwe harp in gebruik

Op 22 februari neemt philharmonie zuidnederland officieel een nieuwe harp in gebruik. De harp is in de afgelopen maanden klaargemaakt in de ateliers van harpbouwer Klaus Horngacher in Starnberg (Duitsland). Tijdens het concert Meesterlijke Klassieken met Flor zal Marieke Schoenmakers, harpiste van het orkest, met het Harpconcert in D van Joseph Haydn het publiek laten kennismaken met alles wat de nieuwe harp te bieden heeft. De harp is een gift van Karel Brevet, een weldoener die het orkest een warm hart toedraagt. Het feestelijke inauguratieconcert vindt plaats op 22 februari, om 20.30 uur in het Chassé Theater Breda.

De vervanging van een orkestinstrument geeft niet zo vaak aanleiding tot een speciaal inauguratieconcert. Voor deze nieuwe harp ligt dat iets anders. Het instrument is speciaal gemaakt voor de harpiste van philharmonie zuidnederland, Marieke Schoenmakers, in de ateliers van Klaus Horngacher in Duitsland. De harpiste mocht zelf haar wensen doorgeven en koos voor een harp met een klank die een waardige toevoeging zou zijn aan het orkestgeluid van philharmonie zuidnederland. “Een warm doch helder geluid, en daarnaast ook een toon met veel kern en projectie”, zo zegt ze zelf. “Alles is precies zoals de bedoeling was. Deze harp belichaamt alles waar ik op had gehoopt.”

Genereuze gift van trouwe bezoeker
Niet alleen is de harp afkomstig uit een gerenommeerd atelier uit Duitsland, het is ook een geschenk aan het orkest. De schenker: Karel Brevet, een trouwe bezoeker van het orkest die in Breda woont. Met zijn vrouw Lya ging hij regelmatig samen naar concerten van philharmonie zuidnederland. Na haar overlijden besloot hij om haar te gedenken met een gift aan het orkest. Als hij vertelt over de keuze voor de harp, dan doet hij dat met een glimlach op zijn gezicht. “Ik vind het een heel mooie manier om mijn vrouw te herdenken. Zij heeft me met klassieke muziek vertrouwd gemaakt, en nu zij er niet meer is, blijf de herinnering aan haar in deze harp voortleven.”

Naast het Harpconcert in D van Joseph Haydn staan de 34e Symfonie van W.A. Mozart en de Eerste Symfonie van L. van Beethoven op het programma van het inauguratieconcert. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar: www.philharmoniezuidnederland.nl

Kijk ook bij

Extra maatregelen om PI Vught en omgeving te beveiligen

Op verzoek van de lokale driehoek (Openbaar Ministerie, politie, PI Vught en gemeente Vught) heeft …