Philharmonie zuidnederland brengt in het kader van het vijfjarig bestaan haar eerste cd in een reeks van drie uit. Op de eerste cd staat Prelude & Liebestod uit Tristan und Isolde van Wagner en de Vierde Symfonie van Tsjaikovski. Het orkest staat daarbij onder leiding van chef-dirigent Dmitri Liss. De cd is vanaf vrijdag 14 december verkrijgbaar bij de Vriendenbalie van het orkest (tijdens concerten), via de site van platenlabel Fuga Libera (outhere-music.com), via klassiek.nl en bij boeken- en cd-zaken. De cd is ook te downloaden via Spotify, Apple Music en Deezer.
Stefan Rosu, intendant en bestuurder van philharmonie zuidnederland: “De philharmonie zuidnederland kijkt dit concertseizoen met trots terug op de eerste vijf succesvolle jaren waarin we een weg zijn ingeslagen waarin wij onderscheidend en uniek zijn. Het is tijd om ook een (inter)nationaal publiek deze artistieke kwaliteit te laten beleven.” Het orkest werkt hierbij samen met het in België gevestigde platenlabel ‘Fuga Libera’ en zal in eerste instantie drie cd’s met groot bezet symfonisch repertoire onder leiding van chef-dirigent Dmitri Liss uitbrengen. “Dat is op zichzelf al bijzonder,” zegt Rosu, “want platenlabels zijn tegenwoordig terughoudend met het aangaan van nieuwe verplichtingen. Fuga Libera zal de opnames op alle relevante streaming platvormen aanbieden. En dankzij de financiële ondersteuning van de Stichting Vrienden zullen wij de eerste drie cd’s echter ook fysiek kunnen aanbieden.”
Dubbele filosofie
Charles Adriaenssen, directeur-generaal van Outhere Music geeft aan dat het label Fuga Libera een dubbele filosofie heeft: “Enerzijds willen we net als elk label cd’s uitbrengen van bekende namen, anderzijds focussen we op regionale fenomenen. Ik vind het belangrijk om kwaliteit naar de mensen in de regio te brengen zodat ze betrokken kunnen zijn bij de cultuur, de muziek die uit hun leefgebied komt. En philharmonie zuidnederland staat midden in die regio.”
Uitersten op één cd
Richard Wagner en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski verenigd op een cd. Het lijken twee uitersten die slechts worden verbonden door het feit dat dezelfde dirigent en hetzelfde orkest hun werken uitvoeren. Toch hebben beide componisten veel meer met elkaar te maken dan zo op het eerste gezicht lijkt. Tsjaikovski was gefascineerd door Wagners briljante orkestratie en de mogelijkheid die hij aanreikte om het verhaal, de emotie, alleen in noten te vertellen en zich weinig aan te trekken van de standaardvormen van de westerse muziek.
Genieten van romantiek in het kwadraat
Het eerste werk op de cd is van de hand van Wagner, de zelf-geproclameerde redder van de Duitse romantische muziek die het fenomeen opera op een hoger plan zou brengen. Het Prelude & Liebestod uit Tristan und Isolde is een perfecte instrumentale samenvatting van de zeer sensuele operaversie die toevalligerwijs ook nog eens parallellen vertoont met het privéleven van de componist zelf. Zijn onmogelijke liefde voor zijn muze Mathilde Wesendonck heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de broeierige sfeer die direct in de Prelude wordt neergezet.
Het tweede werk waarvan u kunt genieten is de Vierde Symfonie van Tsjaikovski, de getormenteerde Russische romanticus die te veel op vooral de Italiaanse muziek was gericht om een echte Rus te zijn en veel te Russisch was om ooit echt West-Europees te klinken. Gevoed door zijn persoonlijke liefdesdrama waarin hij een huwelijk sloot met zijn voormalige studente Antonina Miliukova, ongetwijfeld ter maskering van zijn toen nog verborgen (en verboden) homoseksualiteit, begon hij aan deze Vierde Symfonie. Gedreven door de wens tot een persoonlijke expressie te komen, vond Tsjaikovski een weg tussen de Westerse symfonie en het symfonisch gedicht.
philharmonie zuidnederland
De philharmonie zuidnederland is een ambitieus en flexibel symfonieorkest dat geroemd wordt voor de kwaliteit, het hechte samenspel en enthousiasme. Het orkest staat onder de artistieke en zakelijke leiding van Stefan Rosu. De bevlogen orkestleden leveren maatwerk op het hoogste artistieke niveau. In het zesde seizoen staat het gezelschap vol zelfvertrouwen als een van de culturele parels midden in de Zuid-Nederlandse samenleving.
De complete symfonische muziekliteratuur
Seizoen 2018-2019 is het derde en veelbelovende seizoen met chef-dirigent Dmitri Liss. Liss is omarmd door pers en publiek en als ‘rasperformer van kaliber’ geprezen vanwege zijn ‘theatraliteit en verstilling’. Het orkest voert met muziek die varieert van Bachs Matthäus-Passion tot wereldpremières van hedendaagse componisten, letterlijk de complete symfonische muziekliteratuur uit.
Innovatie en avontuurlijke cross-overs
Kenmerkend voor philharmonie zuidnederland is de grote aandacht voor innovatie met avontuurlijke cross-over programma’s zoals i-Classics, grote publieksevenementen als Opera op de Parade, de nieuw ontwikkelde Opera Sing Along in Den Bosch en de Carmina Burana in de openlucht in Heerlen. Maar ook door nadrukkelijk de verbinding met het bedrijfsleven te zoeken, zoals tijdens Leading the South. Tevens is het orkest het symfonisch laboratorium van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM) waar Peter Peters is benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke Muziek aan de Universiteit Maastricht.
Over de grens
Ook over de grens laat philharmonie zuidnederland van zich horen. Vorig seizoen met een eerste concertreis naar Frankrijk, vanaf dit seizoen in Aachen waar het orkest twee van de vijf concerten uit de serie ‘Meisterkonzerte Aachen’ voor zijn rekening zal nemen. Daarnaast is het orkest producent van deze hele serie concerten in Eurogress Aachen en wil het door andere culturele disciplines uit Nederland in een voorprogramma aan deze concerten te koppelen een springplank zijn voor euregionale samenwerking en verbinding.
Muziek voor jonge gasten
Verder is en blijft educatie een wezenlijk onderdeel van philharmonie zuidnederland. Leerlingen ervaren van dichtbij de kracht en magie van livemuziek middels op maat gemaakte muzikale voorstellingen en workshops in de theaters en op school. Zowel voor het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs. Bovendien wordt talentontwikkeling van de musici van morgen gestimuleerd. Op deze manier blijft philharmonie zuidnederland bouwen aan een duurzame, muzikale toekomst van de regio Zuid-Nederland.