Wethouder Toine van de Ven en Petra van den Eerenbeemt

Petra van den Eerenbeemt 1e Vughtse dorpsdichter

“En daar sta je dan, zomaar ineens na een spannende avond vol met mooie momenten. Dan is daar je naam, Petra, het zingt in mijn oren. Ik ben gekozen, ik word gezien. Ik werd gelezen, gehoord. Er was ontroering. Mensen zijn geraakt en ik, ik ben ‘Dorpsdichter van Vught.”

Zondagavond vond in DePetrus de apotheose plaats van een proces dat anderhalf jaar geleden begon als een idee van Udo Doedens voor het nieuw programma van het Lambertuspodium. Samen met Het Klaverblad en de bibliotheek, zette het Lambertuspodium de schouders onder een proces van anderhalf jaar dat zou leiden tot de verkiezing van de dorpsdichter van Vught.

Enthousiaste jury
Er werd een deskundige en enthousiaste jury gevormd bestaande uit Pauline Broekema, Eric Alink, Willemijn Smeets, Nena Wissmann en burgemeester Van de Mortel. Tien kandidaten meldden zich aan en plannen werden gesmeed om in mei een dichtersbal te houden in de Lambertuskerk. En toen kwam corona!
Maar de dichters waren niet uit het veld geslagen. Integendeel! De tegenslag inspireerde hen juist tot het schrijven van gedichten en zo werden zij een groep die elkaar bleef inspireren. Toen de coronabeperkingen steeds meer opgeheven werden, besloot de organisatie om de verkiezingen in september, de maand van het schrijven, te laten plaatsvinden. In augustus kregen de kandidaten een workshop presenteren van Cokky van Dongen en 27 september werd de grote dag waarop bekend zou worden wie de 1e dorpsdichter van Vught zou worden.

Prachtige avond
De stemmen van de jury werden geteld, de gemeente stelde een waarderingssubsidie ter beschikking, DePetrus werd klaargemaakt voor de feestavond en Marlies Heuperman werd gevraagd om de avond muzikaal op te luisteren.
Het werd een prachtige avond, met indrukwekkende toespraken van Udo Doedens, Pauline Broekema, Eric Alink en Cokky van Dongen, en de muziek van Marlies. Alle acht overgebleven kandidaten lazen een van hun inzendingen voor, maar het absolute hoogtepunt was natuurlijk de bekendmaking van de 1e dorpsdichter van Vught door wethouder Toine van de Ven. En natuurlijk was er toen champagne, ook nadat een aantal glazen gesneuveld was!
Een nieuw fenomeen aan de hemel van de Vughtse cultuur! Petra zal de komende twee jaar in ieder geval haar uiterste best gaan doen om zich te laten horen, zien en lezen als dorpsdichter van Vught, of in haar woorden: ”U hoort nog van mij!”

Louis Wetzer

De overige deelnemers, in alfabetische volgorde:

Mariet van den Boer-Maas
Serge van Duijnhoven
Julia Engelaer
Floor Hruska
Mari-Anne van Oortmerssen
Henriëtte Rosema van de Laak
Wim Taelman

 

Kijk ook bij

Mag ik nog zingen tijdens corona?

Tja, in koor, kerk of kroeg is zingen niet verstandig, nu zelfs verboden. Maar buiten …