Lidia Riezebos in DePetrus

Persoonlijke benadering is de kracht van ABZ

“Ik vertrek met pijn in mijn hart”

‘Iedereen telt mee, iedereen doet mee.’ Dat motto is op het lijf geschreven van de vrolijke, optimistische Lidia Riezebos, directeur van Anders Bezig Zijn (ABZ) in Vught die de club op 1 maart gaat verlaten. Zij ruilt deze baan in voor de functie van verenigingsconsulent bij de Nationale Vereniging De Zonnebloem. Daar komt zij dit motto weer tegen. Bijna 13 jaar geleden kwam zij van de Zonnebloem naar ABZ en nu gaat zij de weg terug, maar met haar blik vooruit gericht op de toekomst.

Door Ada Imming

“In mijn vorige baan had ik verschillende functies bij de Zonnebloem en keek ik al naar deze functie van verenigingsconsulent, omdat die mij zo leuk en interessant leek. Toen was ik er nog niet aan toe. Nu zag ik de vacature langskomen en begon het bij mij te kriebelen. Ik ben bijna 50 en wil nog graag een stap zetten. Ik vertrek bij ABZ met pijn in mijn hart, want ik heb het hier altijd erg naar mijn zin gehad”, zegt Riezebos.
ABZ is in 1977 opgericht door onder meer de toenmalige wethouder Nottet. Uitgangspunt was toen activiteiten te ontwikkelen voor werklozen en dat ging met zo’n zes cursussen van start in Rozenoord en de Gouden Zonne. Het bleek moeilijk om mensen over de drempel te krijgen, maar toen het aantal deelnemers toch groeide werd er verhuisd naar de Van Sasse van Ysseltstraat. In 1989 werd ABZ een stichting en werd de doelgroep uitgebreid naar mensen met een uitkering en hun eventuele partners en ouderen. In 1994 verhuisde ABZ, samen met andere welzijnsinstellingen, naar gebouw Rozenoord.

DePetrus
“ABZ is een fijne organisatie waar we veel ontwikkeld hebben voor alle inwoners van Vught. Het is begonnen met onder meer hout en metaal bewerken en nu zijn we ontmoetingscentrum, worden er workshops en lezingen gehouden, we hebben activiteiten voor mensen met beperkingen, veel cursussen, de Winter- en Zomerschool die heel erg populair zijn en (W)etenstijd bij de verzorgingshuizen. We werken samen met andere organisaties zoals Huis73 (de bieb) en welzijnsorganisaties. En waar het kan, ook voor mensen van Cello.”
Gevraagd naar een belangrijke mijlpaal in de afgelopen jaren is het toch wel de verhuizing van Rozenoord naar DePetrus. Die had heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk zijn de bibliotheek, het Vughts Museum, Welzijn Vught, de Wereldwinkel en ABZ gehuisvest in de schitterend verbouwde Petruskerk, die als bibliotheek wereldwijde aandacht trekt. Stichting DePetrus faciliteert de gebruikers die de herbestemde kerk ‘bewonen’ en ondersteunt lokale, sociaal-maatschappelijke initiatieven.

Moeilijk loslaten
“Met de verhuizing naar DePetrus is ABZ meer van deze tijd geworden. Nu hebben we ook Helvoirt bij onze gemeente gekregen en zijn we er ook voor die inwoners. Ik kan mijn opvolger niet inwerken, maar het is goed dat er iemand komt met een frisse blik. Ik heb deze baan erg leuk gevonden en vooral ook de contacten met iedereen. Ik heb heel veel mensen leren kennen. De persoonlijke benadering is de kracht van ABZ. Dat is een belangrijke waarde. Ik vind het moeilijk om het los te laten en tegelijkertijd heb ik ontzettend veel zin in mijn nieuwe job. Ik ga nu wel van klein naar groot, van plaatselijk naar landelijk.”

Uitdaging
De Zonnebloem, waar Lidia Riezebos verenigingsconsulent wordt, stelt alles in het werk om mensen met een lichamelijke beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen. Die mensen dreigen door hun beperking vaak in een isolement te raken. De Zonnebloem organiseert vakanties en uitstapjes zodat ook die mensen nog volop van het leven kunnen genieten. Zo’n 33.000 vrijwilligers zetten zich hiervoor in en er is een team van 96 medewerkers dat de vrijwilligers ondersteunt. Lidia Riezebos wordt een van die medewerkers. Na een inwerktraject van drie maanden gaat zij werken van huis uit en gaat zij 60 tot 70 besturen in Midden-Brabant ondersteunen. “Wat zijn de problemen, wat kunnen wij voor ze betekenen. We hebben een flink pakket aan tools. Het is een fijne organisatie en ik vind het een hele uitdaging. Spannend!” zegt een stralende Riezebos.

Kijk ook bij

13 december kerstmarkt Robert Coppes Stichting in Vught

‘Coppes Couleur’, de dagbesteding voor blinde en slechtziende volwassenen van de Robert Coppes Stichting in …