Persoonlijke app moet eetbui helpen voorspellen

Een film kijken met een zak chips op schoot en je plots realiseren dat de zak leeg is. Jezelf voornemen om dit keer echt maar een klein stukje chocolade te nemen, maar vervolgens toch de hele reep opeten. Als een magneet de winkel in getrokken worden om allerlei lekkere dingen te kopen, ook al had je je voorgenomen om gezonder te eten. In een restaurant toch nog zo’n lekker toetje bestellen, terwijl je eigenlijk al meer dan genoeg gegeten hebt. Herkenbaar? Heel normaal!

Maar wanneer dit vaker en regelmatig voorkomt, en bovendien gevolgen heeft voor je lichamelijke gezondheid of dagelijks functioneren, dan is er misschien meer aan de hand. Dan heb je mogelijk last van eetbuien. Een eetbui wordt gekenmerkt door het eten van hoeveelheden voedsel die aanzienlijk groter zijn dan wat je gezien de omstandigheden zou verwachten. Dit eetgedrag gaat gepaard met het gevoel van controleverlies. Eetbuien komen vaak voor en hebben veel negatieve gevolgen.

Om de behandeling van eetbuien te verbeteren vindt aan de Universiteit Maastricht vindt momenteel het onderzoeksproject Eetbuien de Baas plaats. In drie opeenvolgende studies onderzoekt projectleider dr. Lotte Lemmens op basis van metingen in het dagelijks leven welke factoren een eetbui voorspellen, en hoe en wanneer er het beste ingegrepen kan worden om eetbuien te voorkomen. Aan mensen met eetbuien wordt gevraagd om voor en na het eten, en op willekeurige momenten op een dag, via een smartphone app, vragen te beantwoorden over eten, gedachten, emoties, en de context waarin deze plaatsvinden. Deze informatie helpt om een gepersonaliseerde app te ontwikkelen, die eetbuien kan voorspellen en ondersteuning kan bieden op het moment dat mensen op het punt staan de controle te verliezen.

Meer informatie en/of contact?
Ga voor meer informatie naar onze website, of volg ons op Facebook of Instagram. Hier vind je ook onze contactinformatie. Meer informatie over het werk van hoofdonderzoeker Lotte Lemmens vind je op haar UM-profielpagina en op YouTube.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …