Noordoost-Brabantse organisaties bundelen krachten
De toenemende vraag naar zorg en de krapte op de arbeidsmarkt zijn dagelijks voelbaar in de Nederlandse zorgsector en dit is in de zomer nóg urgenter. Ook vrijwel alle ouderen- en thuiszorgorganisaties in Noordoost-Brabant hebben te maken met een tekort aan personeel, ondanks dat er hard gewerkt wordt om vacatures in te vullen. Zorggroep Elde Maasduinen werkt samen met een aantal zorgorganisaties in de regio Noordoost-Brabant aan oplossingen en vraagt cliënten en mantelzorgers om begrip.
Dagelijks werken zorgmedewerkers met veel betrokkenheid en inzet aan goede zorg. Maar ook zorgmedewerkers hebben recht op vakantie. Deze zomer kijkt Zorggroep Elde Maasduinen samen met de Noordoost-Brabantse ouderen- en thuiszorgorganisaties naar een tijdelijke herverdeling van het zorgpersoneel, om toch zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. De organisatie vraagt cliënten en mantelzorgers die thuiszorg ontvangen om begrip als cliënten op een ander tijdstip zorg ontvangen óf andere medewerkers zien dan gebruikelijk. Ook gaan zorgmedewerkers wat vaker het gesprek aan over wat de cliënt en zijn netwerk zelf kunnen doen en kijken ze samen of de zorg ook op een andere wijze ingevuld kan worden. Bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van hulpmiddelen en/of door mensen in de directe omgeving te vragen een steentje bij te dragen aan de ondersteuning. Eric Hardy, directeur Thuis bij Zorggroep Elde Maasduinen: “Het is fijn dat we met zoveel organisaties uit de regio kunnen samenwerken en een beroep kunnen doen op de omgeving van de cliënt. Op deze manier kunnen we ondanks de grote tekorten ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen deze zomer die zorg krijgen die zij nodig hebben.”
De krapte in de ouderenzorg is niet nieuw
Daarom doen de Noordoost-Brabantse ouderen- en thuiszorgorganisaties er alles aan om nieuw zorgpersoneel aan te trekken en op te leiden. Er vinden gezamenlijke (regionale) acties plaats gericht op de arbeidsmarkt, het personeelsbeleid en opleidingen via samenwerkingsverband Transvorm. Om tot concrete afspraken en acties in Noord-Brabant te komen, stelden de zorg- en welzijnsorganisaties samen met de onderwijsinstellingen een RAAT (Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten) op per regio. In Noordoost-Brabant zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt over stage- en baangaranties voor studenten in een zorg- en welzijnsopleiding, het sneller begeleiden van zij-instromers naar een baan in de zorg, het verhogen van het rendement van opleidingen en het reduceren van de uitval van studenten.
Zorggroep Elde Maasduinen werft actief
Naast alle bovengenoemde initiatieven zet Zorggroep Elde Maasduinen zich ook individueel in om de ontstane krapte aan te pakken. Zo nam Zorggroep Elde Maasduinen een arbeidsmarktcommunicatiebureau in de arm om actiever en passender te gaan werven. Ook wordt er buiten de Nederlandse grenzen gekeken naar zorgpersoneel. Naast erkende diploma’s is het beheersen van de Nederlandse taal een absolute voorwaarde. Er zijn inmiddels intensieve contacten via een Nederlands bemiddelingsbureau om Zuid-Europese verpleegkundigen aan te trekken.