Papa leest voor vanuit de gevangenis

De Nationale Voorleesdagen zijn weer begonnen. Als je vader in de gevangenis zit, is het niet vanzelfsprekend dat hij je een verhaaltje voorleest. Dankzij het ‘Voorleesproject’ kunnen in de gevangenis van Vught 30 gescreende gedetineerden een verhaaltje voorlezen en dat op video opnemen. De video’s worden gecontroleerd en doorgestuurd naar het thuisfront, waarna de voorleespret voor de kinderen thuis kan beginnen.

“De gedetineerden kiezen een verhaal uit een boek uit onze bibliotheek. Vaak vinden de vaders het spannend om zo’n verhaal hardop voor te lezen voor hun eigen kind”, zegt Dominique van vrijwilligersorganisatie Humanitas. “We helpen ze een verhaal te kiezen dat past bij de leeftijd van hun kind en bij hun eigen leesvermogen. Er zitten vaders tussen die nog nooit aan hun kind hebben voorgelezen. Een prentenboek is ook goed en dan is het boek ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ favoriet. Door zo’n voorleesvideo krijgt het kind thuis even de aandacht en voor baby’s kan het de manier zijn om de stem van papa te blijven herkennen.”

Grote impact op gezinnen
Na het plegen van een strafbaar feit wordt de gevangenisstraf door een rechter opgelegd. Dit heeft een grote impact op gezinnen waarvan een ouder in detentie zit. Tijdens de periode binnen de muren is het belangrijk dat vaders een goede band met hun kind houden. Die stok achter de deur helpt de meesten om na hun straf op het goede pad te blijven en daar is de maatschappij dan ook bij gebaat. “Naast de normale bezoekuren en het Voorleesproject, organiseert PI Vught Vader-Kind-dagen, waarbij geselecteerde vaders en hun kinderen iets actiefs met elkaar kunnen doen. Hierbij is altijd begeleiding aanwezig, die kan helpen bij hoe het kind en de vader kunnen omgaan met de detentie”, zegt Eva van Vugt, herstelconsulent bij PI Vught. “We zijn blij met de hulp van Humanitas. Voor de kinderen zijn deze contactmomenten belangrijk. Ze hebben geen delict gepleegd, maar missen wel hun vader. De gevolgen daarvan proberen we voor het kind te verzachten.”

Van woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari zijn de Nationale Voorleesdagen 2024. Tijdens deze dagen wordt extra aandacht besteed aan het belang van voorlezen voor kinderen.

Kijk ook bij

O’pen Atelierroute Oisterwijk

Op zondag 30 juni is de tweede editie van de O’pen Atelierroute Oisterwijk. Het is …