De overweg met de meeste wachttijd was uiteraard die in de Loonsebaan

Overweg Loonsebaan 41 minuten per uur dicht

Woensdag 6 september liet de NS voor het eerst elke 10 minuten een intercity rijden op het traject Amsterdam-Utrecht-Eindhoven. De komende maanden wordt de proef elke woensdag herhaald en als alles goed gaat zullen er vanaf december dagelijks in beide richtingen zes sneltreinen per uur langs Vught daveren.

Voor Vught draaide de eerste testdag uit op een mediahype. De gemeentewoordvoerder: “Om half acht ’s morgens maakte Omroep Brabant al een item over de test van de NS en daarin werd de spoorovergang in de Loonsebaan de drukste overweg van Nederland genoemd, waar de spoorbomen bij invoering van de nieuwe dienstregeling, voortaan bijna drie kwartier per uur dicht zullen zijn. Daar zijn bijna alle landelijke media op aangeslagen en zo kwamen o.a. ook de NPO en SBS en landelijke dagbladen langs. Wethouder Potters is 3 keer moeten opdraven om zijn verhaal te doen.”

Behalve door de media werden de wachtenden in Vught en Boxtel ook opgewacht door een ‘legertje’ NS medewerkers die aanwezig waren om metingen te doen, maar ook om het gedrag van de weggebruikers in kaart te brengen en te voorkomen dat ze te  veel risico’s zouden nemen door nog net onder de dichtgaande spoorbomen door te glippen. De overweg met de meeste wachttijd was uiteraard die in de Loonsebaan, doordat daar zowel de treinen naar Tilburg als Eindhoven passeren. De spoorbomen waren daar 41 minuten per uur dicht. Overigens is dit obstakel door automobilisten de komende woensdagen vrij eenvoudig te omzeilen door via de Kampdijklaan of de Postweg  richting de rotonde bij Motel Vught te rijden. In de toekomst zal deze overweg verdwijnen en vervangen worden door een fietstunnel.

De exacte resultaten van de metingen worden binnenkort bekend. Naar aanleiding van de uitkomsten wordt beslist of er aanvullende maatregelen nodig zijn om de veiligheid te waarborgen. Voor de definitieve oplossing van de wachttijden zal Vught geduld moeten hebben tot rond  2026 het verdiepte spoor is gerealiseerd.

Kijk ook bij

Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught

Op zondag 1 september vindt het unieke evenement Swim & Dance to Fight Cancer plaats …