Omslag Verzamelalbum

Overhandiging Verzamelalbum Historisch Vught

Volgende week woensdag 14 april wordt in de Jumbo-vestiging aan de Raadhuisstraat om 12.00 uur het eerste exemplaar van het Verzamelalbum Historisch Vught overhandigd aan burgemeester Roderick van de Mortel. Vanaf dat moment is het album voor alle klanten gratis verkrijgbaar bij beide Vughtse Jumbo-vestigingen. Het album bevat tekst, diverse afbeeldingen en veel lege plekken. Bij iedere 10 euro boodschappen ontvangt een klant een aantal foto’s, die op de open ruimtes kunnen worden geplakt tot het album compleet is. Onderling ruilen kan ook.

Door Maarten Kroese

Het album is geschreven en samengesteld door een team van drie historici van de Stichting Erfgoed Vught en het Vughts Museum: Joyce Tritschler-van Os, Wieke Schrover en Henk Smeets. Dit idee van de Vughtse Jumbo-supermarkten, een fotoboek met plakplaatjes, doet denken aan de beroemde Verkade-albums uit begin 20e eeuw. Niet toevallig, want in diezelfde tijd, 1921, opende een zekere Johan van Eerd in Veghel een groothandel in koloniale waren. In 1983 nam de familie Van Eerd de Jumbo-supermarkten over en bouwde de formule uit tot een indrukwekkend concern van bijna 700 winkels. Met een zekere fantasie kun je zo stellen dat de Jumbo-supermarkten in 2021 al 100 jaar bestaan.
Voor iedereen met belangstelling voor de historie van Vught is dit een geweldig boek. Onderwerpen die aan bod komen zijn: opgravingen, bekende Vughtenaren, Vughtse wijken, straten die naar Vughtse burgemeesters zijn vernoemd, uitvalswegen, openbaar vervoer, Vughtse kunstenaars, sporters, kazernes, kerken, kloosters, zorginstellingen, scholen, cafés, herbergen, boerderijen, landgoederen, natuurgebieden, historische bedrijven, tradities en evenementen. Natuurlijk ook de Tweede Wereldoorlog en Kamp Vught. Ten slotte het Vughtse gemeentewapen.

Door alle coronabeperkingen hebben Vughtenaren elkaar het afgelopen jaar minder kunnen ontmoeten dan ze zouden willen. Dankzij deze Jumbo-actie zullen regelmatig plaatjes moeten worden geruild. Een goede reden om elkaar op te zoeken. Natuurlijk op veilige afstand, met mondkapje en uiteraard vóór 22.00 uur!

Kijk ook bij

Foto-expositie ‘KNIL & Maluku’ in Barak 1B vanaf 9 juli

Voor de foto-expositie ‘KNIL & Maluku’ portretteerde Ton Toemen een aantal oud-militairen van het Koninklijk …