‘Ouder worden en goed eten’

Deze week start de artikelenreeks ‘Ouder worden en goed eten’. Door goed te eten kunt u de kwaliteit van uw leven verbeteren en gezondheidsproblemen op latere leeftijd voorkómen. Eetgewoonten hebben invloed op gezondheid en fitheid.

Boodschappen doen kan bij het ouder worden lastiger zijn. U heeft niet altijd fut om zelf te koken. Of u ziet het belang van goede voeding niet. Gezond eten en voldoende beweging verkleinen de kans op ziekten aanzienlijk. Goed eten voorkómt beperkingen in het functioneren, belangrijk dus als u ouder wordt. Het gebruik van medicijnen kan in bepaalde situaties zelfs afnemen bij goede voeding. Goed eten draagt bij aan een optimale weerstand. Daarom is goed eten bij het ouder worden zo belangrijk.

Wat is ondervoeding?
Als u niet goed eet of te weinig eet, raakt u ondervoed. Als voeding te weinig brandstof en bouwstenen levert, nemen de spiermassa en spierkracht af. U heeft dan minder zin om dingen te doen, u herstelt minder goed van ziekte. Misschien kunt u minder ver lopen dan voorheen. Of heeft u minder eetlust. Dit kan te maken hebben met uw voeding. Ook mensen met overgewicht kunnen ondervoed raken. Voeding heeft een grote invloed op uw gezondheid en uw levenskracht. Voorkómen is beter dan genezen.

Artikelenreeks
GGD Hart voor Brabant en gemeente Vught hebben dit initiatief genomen. In de komende weken krijgt u informatie over wat goede voeding is en hoe u ondervoeding herkent. U krijgt adviezen van diverse zorgverleners o.a. een tandarts en een diëtist. Maar ook informatie over hoe u thuis met een beetje hulp goed kunt eten. En waar u in de gemeente Vught, na de lockdown, gezellig samen kunt eten. Hoe blijft u in beweging als u ouder wordt? Wat te doen als u problemen heeft met het doen van boodschappen? En waar u terecht kunt met uw vragen of voor meer informatie. Ook tijdens de huidige beperkingen door corona.

Volgende week: Wat is nu goede voeding?

Kijk ook bij

Lezing over zonsverduisteringen en andere eclipsen

Op donderdag 27 juni geeft Urijan Poerink bij Sterrenwacht Halley in Vinkel een publiekslezing over …