Ouder worden en goed eten

Eetgewoonten hebben invloed op gezondheid en fitheid. Welke voedingsmiddelen moet u dagelijks eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen? Informatie en tips om goed te eten, ook in coronatijd. Het lichaam heeft voedingsstoffen nodig. Voedingsstoffen zijn koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Die krijgen we binnen via onze voeding. Het lichaam haalt daaruit de stoffen die nodig zijn om het lichaam op te bouwen en te onderhouden. Als we deze voedingsstoffen verteren, levert dat ook energie op. Die hebben we nodig om te kunnen bewegen. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum geeft adviezen over de voedingsmiddelen die dagelijks nodig zijn:

Wat is goed eten?
1. Eet veel groente (250 gram per dag) en twee porties fruit
2. Neem vooral volkoren producten (brood, pasta en zilvervliesrijst)
3. Minder vlees, varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten
4. Gebruik genoeg magere en halfvolle zuivel zoals melk, yoghurt en kaas
5. Zachte of vloeibare vetten zoals olie, halvarine en vloeibare bak- en braadvet
6. Drink voldoende vocht zoals kraanwater, thee en koffie.
Neem minder suiker, zout en bewerkte producten. Sla geen maaltijden over! Goed eten is níet duurder.

Tips
– Spreid de dagelijkse portie groente over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door de omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten. Ook groentesoep is een goed alternatief.
– Volkorenbrood eten is een makkelijke manier om elke dag vezels, ijzer en B-vitamines binnen te krijgen. Neem ook een keertje havermout of muesli in plaats van brood.
– Een voorbeeld van een weekindeling: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rund- of varkensvlees en 2 dagen kip of ander gevogelte.
– Besmeer boterhammen met zachte margarine of halvarine, een simpele manier om vet binnen te krijgen en daarmee ook de vitamines A, D en E.
– Advies aan vrouwen tussen de 50 en 70 jaar neem dagelijks een supplement van 10 microgram vitamine D. Vrouwen en mannen vanaf 70 jaar 20 microgram vitamine D per dag.
– Dagelijks bewegen wekt de eetlust op. Maak een korte wandeling in de buitenlucht.

Durft u of kunt u geen boodschappen doen? Neem dan contact op met de Boodschappendienst van Vught voor Elkaar Helpt. Telefoon: 06 – 518 666 60. Of mail naar info@vughtvoorelkaar.nl
Weet u dat diverse Vughtse leveranciers gratis of tegen een geringe vergoeding uw boodschappen thuisbrengen?

Meer informatie en tips op: www.voedingscentrum.nl

Volgende week: Hoe herkent u ondervoeding en wat kunt u er zelf aan doen?

Kijk ook bij

O’pen Atelierroute Oisterwijk

Op zondag 30 juni is de tweede editie van de O’pen Atelierroute Oisterwijk. Het is …