BVV voetbalt met tribunes aan de Kampdijklaan

Oude tijden BVV herleven op het Isabellaveld

De Bewonersvereniging Poort van Vught is met ondersteuning van de gemeente begonnen met de aanleg van een trapveldje op de groenstrook op het Isabellaveld, tussen de Mr. Harry Hollalaan en de Kampdijklaan. “Daarmee herleven ouden tijden,” vertelt Jip Nipius (Kampdijklaan), een van de initiatiefnemers, “want op exact deze plek voetbalde vroeger BVV, het huidige FC Den Bosch”.

BVV speelde vanaf het debuut in de 1e klasse in 1920 tot 1951 op Heidelust, het huidige Isabellaveld. Aan de Kampdijklaan had BVV een complex bestaande uit verschillende velden. Naast het hoofdveld was plaats voor 10.000 toeschouwers. Als BVV kort na de oorlog een grootmacht in het zuidelijke voetbal wordt, is dat zeker geen overbodige luxe. Het terrein puilt uit als BVV vanaf 1947 drie jaar op rij speelt om de landstitel en in 1948 het kampioenschap zelfs wint. De wedstrijden zorgen voor een grote stroom wandelaars vanuit de Bossche binnenstad naar Vught. Het is daarom logisch dat BVV in 1952 verhuist naar het nieuwe, veel grotere stadion De Vliert en daarmee eindelijk in Den Bosch zelf kon gaan spelen. De successen van de jaren veertig keerden echter nooit terug, waardoor in Den Bosch nog lange tijd met weemoed werd teruggedacht aan het gezellige Heidelust.

Isabellatuin
De aanleg van het trapveldje is een van de onderdelen bij de creatie van de ‘Isabellatuin’, zoals de buurt de groenstrook inmiddels noemt. “De Isabellatuin moet een plek worden waar kinderen kunnen spelen en bewoners elkaar kunnen ontmoeten”, vertelt enthousiaste mede-initiatiefneemster Marianne de Winter uit de Harry Hollalaan. “Naast het trapveldje willen we een vlindertuin, plukbos en centrale ontmoetingsplek aanleggen, evenals een slingerpad voor wandelaars dat de Prinsenlaan verbindt met het Fort Isabella.” Jip legt uit hoe bewoners en gemeente samen optrekken: “De gemeente heeft ons 3.500 euro ter beschikking gesteld om graszoden, struiken en andere benodigdheden aan te schaffen. De aanleg en het onderhoud doet de buurt zelf. De gemeente zorgt dat het trapveldje straks periodiek gemaaid wordt. Mooi toch?”

Invulling
De realisatie van de Isabellatuin staat los van het plan van de bewonersvereniging voor de invulling van de rest van het Isabellaveld. “Daar is binnen onze vereniging een andere werkgroep druk mee,’ vertelt Marianne. ‘Dat plan is begin september aan de buurt gepresenteerd; iedereen was heel enthousiast. De afgelopen twee weken is het plan voorgelegd aan alle politieke partijen in de gemeenteraad. Die hebben allemaal constructief gereageerd. Via de buurtapp wordt iedereen op de hoogte gehouden. Ik ben heel benieuwd en hoop dat er snel een definitief plan komt waar alle partijen mee kunnen instemmen.”

Kijk ook bij

Marieke van den Broek haalt zilver bij Beauty Awards

Zondag 25 april is bekend geworden dat Marieke van den Broek de tweede prijs heeft …