Optiek van de Kamp: al 50 jaar zorg voor uw ogen

Wat hebben Vrouw Holle uit De Efteling en zanger Jett Rebel met elkaar gemeen? Ze dragen allebei een bril van … Optiek van de Kamp! Het was woensdag 9 december een halve eeuw geleden dat Jan van de Kamp zijn zaak in Vught opende, in de Marktveldpassage. De optiek is alweer sinds 1979 te vinden aan de Heuvel. “Op het mooiste plekje van Vught”, stelt Jan-Wouter van de Kamp, die de zaak na het overlijden van zijn vader overnam.

Jan-Wouter van de Kamp

‘Uw ogen zijn onze zorg’. Dat is het veelzeggende motto van Optiek van de Kamp. Een door en door Vughts bedrijf, dat een feestje te vieren heeft, maar dat niet kán vieren. Dat betekent dat er láter bij het 50-jarig bestaan van het zelfstandige optiekbedrijf stil zal worden gestaan. “Ik had er ook geen zin in om nu een week lang iedereen 50 euro korting op een bril te geven”, stelt Jan-Wouter. Die was 5 jaar jong toen zijn vader in 1970 de deuren van de optiek opende, destijds nog in de Marktveldpassage. “Mijn opa was horlogemaker en opticien”, weet Jan-Wouter nog. “Mijn vader werkte als bedrijfsleider bij een optiek in Alkmaar maar wilde graag voor zichzelf beginnen. Hij ging op zoek naar een plek in de markt. De keus ging toen tussen Vught en Den Helder. Het werd Vught, omdat hier toen de passage werd gebouwd. Daar heeft hij nooit spijt van gehad. Ik trouwens óók niet.”

Heuvel
Optiek van de Kamp was de eerste optiek-speciaalzaak in Vught. Jan van de Kamp bleef in totaal 9 jaar in de passage zitten, totdat de ruimte daar te klein begon te worden. Aan de Heuvel werd een plek gevonden, waar de familie daarna nooit meer is weggegaan. “Daar zat daarvoor de Perzische tapijtenhandel van de familie Van Dam”, herinnert Jan-Wouter zich nog. Hij bracht van jongs af aan veel tijd in de optiek door en begon in 1989 als medewerker. “Dat was écht mijn eigen keus, daar heeft mijn vader me geen moment bij gepusht.” Op dit moment werkt dochter Yaiza mee in de zaak, maar die heeft níét de intentie om de optiek over te nemen. Jan-Wouter deed dat wél, nadat zijn vader 14 jaar geleden overleed. Jan van de Kamp was in Vught een graag geziene verschijning, die zich ook niet onbetuigd liet in het openbare leven. Hij was voorzitter van het MKB, raadslid en zelfs wethouder.

Betrouwbaar en eerlijk
De familie Van de Kamp voelde én voelt zich als een vis in het water in de optiek en de oogzorg. “Wij houden ook de gezondheid van de ogen in de gaten”, stelt Jan-Wouter. “Een optiek is laagdrempeliger dan een oogarts. Mensen komen eerst hier. Wij verwijzen ook wel door.” Op de vraag hoe hij hoopt dat zijn klantenkring de 50 jaar jonge zaak ervaart, is hij stellig: “Als betrouwbaar en eerlijk. De klant is hier nog steeds koning.” Anno 2020 ziet de optiek er natuurlijk wél een stuk anders uit dan in 1970. Jan-Wouter zette de modernisering van de zaak door en is altijd op zoek naar originele, maar wél draagbare brillen: “Ik ben wat vooruitstrevender dan mijn vader was”, lacht hij. “Maar wij willen iedereen nog altijd blij maken met een bril. We hebben voor elk wat wils.” En dus weten ook modieuze en trendy muzikanten de weg naar Vught volop te vinden.

Vrijheid
Jan-Wouter geniet ook na 50 jaar Optiek van de Kamp nog altijd van de vrijheid, de eigen collectie en de eigen filosofie. Zijn helaas overleden echtgenote Paula werkte een aantal jaar mee in de optiek, zoals zijn moeder dat bij zijn vader deed. Hij voelt zich als ondernemer uitermate prettig in Vught, kan bogen op een grote trouwe klantenkring en heeft met Bram, Twan, Sanne, Charmaine én Yaiza een sterk team om zich heen. De jubileumplannen schuift hij door naar 2021. Ook na het gouden jubileum draait Optiek van de Kamp gewoon verder op de vertrouwde voet. Jan-Wouter: “Wij durven te blijven investeren in nieuwe collecties. Dat wordt ook van ons verwacht: dat we als eerste de leukste brillen binnen hebben.”

Kijk ook bij

Afhaalbieb geopend

DePetrus is zeker nog gesloten tot 10 februari. De afhaalbieb is wel geopend. De afhaaltijden …