Detail van De Aanbidding der Koningen uit The Metropolitan Museum of Art in New York

Opnieuw schilderij van Jheronimus Bosch naar Het Noordbrabants Museum

Op 1 december 2018 opent in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch de expositie Uit de Stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen. Slechts enkele jaren na de succesvolle tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie (voorjaar 2016) brengt het museum opnieuw een eigenhandig werk van de wereldberoemde Bossche kunstenaar terug naar ’s-Hertogenbosch, de stad waar hij woonde, werkte en in 1516 overleed. Het bruikleen is bijzonder: wereldwijd zijn er nog slechts zo’n vijfentwintig originele schilderijen van Bosch bewaard.

“Na het geweldige succes van de Bosch-expositie in 2016 hebben we ons voorgenomen het onderzoek naar Bosch voort te zetten en met regelmaat werk van Jheronimus Bosch terug te brengen naar zijn geboortestad ’s-Hertogenbosch. Er valt nog zoveel te onderzoeken en te ontdekken over Bosch en zijn atelier. De expositie ‘Uit de stal van Bosch’ is de eerste van een reeks waarin we aan de hand van eigenhandig werk de invloed van de meester op zijn leerlingen en navolgers laten zien.” – Charles de Mooij, directeur Het Noordbrabants Museum

Aanbidding der Koningen
Het schilderij dat in december naar Den Bosch komt, is De Aanbidding der Koningen uit The Metropolitan Museum of Art in New York. Afgebeeld zijn de drie koningen die hulde brengen aan het Christuskind op de schoot van Maria. Ondanks dat dit vroege werk van Jheronimus Bosch vrij klassiek is van opzet, bevat het een aantal typisch Bosschiaanse elementen, zoals het gezicht van Christus, de kleine figuren in de achtergrond en een uil, de vogel die steeds weer opduikt in de schilderijen van Bosch.

Bezoekinformatie
Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41,’s-Hertogenbosch
T +31 (0)73 – 6 877 877
hnbm.nl

Kijk ook bij

Kofferbakverkoop bij D’n Hop Boxtel

D’n Hop houdt op zondag 7 mei van 10.00-15.00 uur de eerste editie van de …