Home / Algemeen / Opgraving kasteel Spreeuwenburg
Patisserie De Rouw

Opgraving kasteel Spreeuwenburg

Vughtenaren die nog weten waar het Vughts Museum voorheen was gevestigd aan de Taalstraat, weten wellicht ook nog dat daarachter het voormalig kasteeltje Spreeuwenburg heeft gelegen. Momenteel wordt op dat terrein in opdracht van de eigenaar een opgraving verricht door de archeologen van VUhbs archeologie. Op dinsdag 22 mei is bij de opgravingen een vermoedelijk 13e-eeuwse speerpunt aangetroffen.

Het kasteel werd in 16e-eeuwse koopaktes voor het eerst vermeld, maar uit de opgraving blijkt nu reeds dat er ook oudere resten zijn aangetroffen uit de 15e eeuw. Misschien bieden de resultaten ook meer inzicht of het kasteel al voor de vernieling van Vught in 1543 door Maarten van Rossum aanwezig was, of dat het daarna (opnieuw) is gebouwd. De oudste afbeelding dateert uit 1603.

Het omgrachte kasteel stond tussen het Kartuizer klooster en een erf van een particulier. Het strekte zich uit vanaf de openbare weg tegenover de Sionsburg tot aan hooiveldjes bij de Dommel. Tussen 1771 en 1783 werd het kasteel waarschijnlijk verbouwd, omdat het sterk in prijs was gestegen. Volgens Van der Aa, in zijn Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden 1839-1851, is het huis in 1810 afgebroken. In 1812 is Spreeuwenburg echter verkocht waarbij vermeld stond dat het ging om een modern huis dat pas een paar jaar oud was. Mogelijk is na de afbraak in 1810 een nieuw huis gebouwd. Toen Van der Aa in 1847 erover schreef, was het kasteel, behalve enkele bijgebouwen, niet meer aanwezig.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Dünya en Nienke ‘doen eens lief’

Dünya en Nienke, beiden 10 jaar, bedachten ‘iets’ liefs te gaan doen voor mensen in …