Foto: Henk van Esch

Opera driedaagse ‘s-Hertogenbosch

Opera op de Parade is het gratis toegankelijke en laagdrempelige openluchtevenement aan de voet van de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch. Sinds 2007 brengt Opera op de Parade jaarlijks duizenden bezoekers naar de Parade die de smaak van opera en klassieke muziek op een informele manier willen proeven. Vanwege het succes van Opera op de Parade hebben philharmonie zuidnederland, Theater aan de Parade en gemeente ’s-Hertogenbosch het initiatief genomen dit unieke Bossche evenement in 2019 uit te breiden tot een meerdaags operafestival dat plaatsvindt van 25 tot en met 27 juni op de Parade én in de binnenstad.

Uit onderzoek van de gemeente ‘s-Hertogenbosch blijkt dat Opera op de Parade in de top 5 staat van evenementen waar de Bosschenaren het meest trots op zijn. Daar komt bij dat het gemeentebestuur recentelijk gekozen heeft voor het profiel van ‘s-Hertogenbosch als ‘Cultuurstad van het Zuiden’. Allemaal redenen om Opera op de Parade uit te breiden tot een meerdaags festival om de cultuurparticipatie in de stad te vergroten. Voor de editie van 2019 ligt hierbij de focus op het continueren van de Opera Sing Along met een Workshop Operazingen als voorbereiding hierop, het toevoegen van Opera concert voor Kids in samenwerking met het Internationaal Vocalisten Concours en het uitbreiden van Opera op de Parade tot een festivaldag in de hele Bossche binnenstad.

Festivaldag Opera op de Parade
Op dinsdag 25 juni (aanvang 20.00 uur) is het weer raak: de Parade stroomt voor de 13e keer vol voor Opera op de Parade, het operaspektakel in de openlucht. Als initiatiefnemers zijn philharmonie zuidnederland, Theater aan de Parade en Opera Zuid trots op dit unieke evenement. In een ongedwongen sfeer geniet een volle Parade op een mooie zomeravond van het beste dat opera te bieden heeft. En dat net als alle voorgaande jaren natuurlijk weer gratis toegankelijk is. Deze keer staat Offenbachs Fantasio op het programma. Fantasio is een verrukkelijke romantische komedie van de grootmeester van komische opera. Over narren en dwazen, over liefde en zotheid, over oorlog en verkleedpartijen. Een heerlijke opera om van te genieten op een klapstoeltje met een Bourgondische picknickmand vol hapjes en drankjes.

Dit jaar begint het operagevoel al ’s middags in de Bossche binnenstad. Zo brengt Opera Compact op diverse locaties de voorstelling Ik haat Opera! Een voorstelling voor iedereen die zegt niet van opera te houden, maar stiekem onder de douche toch opera-aria’s zingt. Opera Compact maakt korte metten met het stoffige beeld dat opera een stervende kunstvorm is. Opera = Booming! Kaskrakers als Carmen en Don Giovanni komen voorbij. Het hilarische gezelschap De touwtjes in handen brengt bekende duetten, maar dan anders: via de gebaande paden maar dan achteruit, het recht-door-zee-repertoire maar dan krom. Vereniging Bossche Opera geeft in samenwerking met Jannelieke Schmidt en Jorne van Bergeijk een mini-concert. Tot slot brengt de jubilerende Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch direct voorafgaand aan de opera-uitvoering een serenade op de Parade.

Opera concert voor Kids in samenwerking met IVC
Op woensdag 26 juni (aanvang 16.00 uur) kunnen kinderen tijdens Opera concert voor Kids genieten van een heerlijk familieconcert. Hakim Traïdia (onder andere bekend van Sesamstraat) neemt kinderen mee naar de wondere wereld van zang en opera. Een unieke productie van het Internationaal Vocalisten Concours met Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen, Vereniging Bossche Opera, Vocaal Ensemble Markant en sopraan en oud-IVC laureaat Jeannette van Schaik.

Tweede editie Opera Sing Along
Op donderdag 27 juni (aanvang 20.30 uur) vindt de tweede editie plaats van de Opera Sing Along: een meezingfestijn met de bekendste operahits, met als muzikaal fundament philharmonie zuidnederland en het Brabant Koor. De avond staat onder leiding van dirigent Per-Otto Johansson en als solisten zijn Raoul Steffani, Laetitia Gerards, Bernadeta Astari en Shirma Rouse geboekt. Net als vorig jaar wordt begonnen om met het hele publiek ‘in te zingen’ onder leiding van Louis Buskens, de vaste dirigent van Brabant Koor. Op zondag 7 juli 19.20 uur zendt NPO 2 bij Omroep Max de Opera Sing Along uit. Vorig jaar trok de Opera Sing Along een kleine 600.000 kijkers een buitengewoon hoog waarderingscijfer van 8,1. Een geweldige score voor een eerste keer.

Workshop Operazingen
‘s-Hertogenbosch kent vele amateurkoren en amateurzangers. Speciaal voor hen vindt dit jaar op dinsdag 18 juni (aanvang 19.00 uur) een Workshop Operazingen plaats in Theater aan de Parade. Samen met zangers van Brabant Koor en pianist Ben Martin Weijand geeft dirigent Louis Buskens een kijkje in de keuken die Opera heet. Drie operakoorwerken staan op 18 juni centraal. En natuurlijk staan deze werken ook op het programma van de Opera Sing Along. Met zijn enthousiasme en bevlogen manier van vertellen zorgt Louis Buskens voor een onvergetelijke en leerzame avond! Zo kan iedereen tijdens de Opera Sing Along op 27 juni uit volle borst meezingen.

Meer informatie
Opera Driedaagse ‘s-Hertogenbosch is een initiatief van philharmonie zuidnederland, Theater aan de Parade en gemeente ‘s-Hertogenbosch in samenwerking met Opera Zuid en wordt mede mogelijk gemaakt door Oyens & Van Eeghen Vermogensbeheer en Appèl.

Workshop Opera Zingen
Dinsdag 18 juni 19.00 uur – Theater aan de Parade
Toegang gratis, reserveren verplicht via www.theateraandeparade.nl of door een mailtje te sturen naar petra@brabantkoor.nl, de koormanager van Brabant Koor. In beide gevallen wordt voorafgaand aan de workshop de bladmuziek per e-mail toegestuurd.

Opera op de Parade
Dinsdag 25 juni 20.00 uur – de Parade
Toegang gratis
Offenbach, Fantasio
In de middag voorafgaand aan Opera op de Parade vinden in de binnenstad diverse opera-optredens plaats.

Opera concert voor Kids met Hakim Traïdia
Woensdag 26 juni 16.00 uur – de Parade
Toegang gratis

Opera Sing Along
Donderdag 27 juni 20.30 uur – de Parade
Toegang gratis
Uitzending Opera Sing Along door NPO 2 bij Omroep Max: zondag 7 juli 19.20 uur

Kijk ook bij

Benefietconcert met Og3ne en Emmelie

Op vrijdag 23 december om 20.00 uur is de Ruwenberg het kerstdecor voor het benefietconcert …