Openstaande rekeningen? Dit moet je weten!

Ingezonden mededeling

We vergeten allemaal wel eens een rekening te betalen. Meestal heeft het geen zware consequenties. Je krijgt een herinnering en betaalt alsnog. Maar stel dat je niet kunt betalen, niet wil betalen of de rekening nooit gekregen hebt?

Zeker door de coronacrisis zijn er meer openstaande rekeningen. Tegelijk wil minister Dekker voor Rechtsbescherming de tarieven van gerechtsdeurwaarders verhogen. De Landelijke Organisatie van Sociaal Raadslieden (LOSR) en de vereniging voor schuldhulpverlening, sociale kredietverlening en bewindvoering (NVVK) slaan daarom alarm. Ze verwachten dat mensen door de stijgende tarieven juist dieper in de problemen kunnen komen. Tijd om eens in te gaan wat er eigenlijk gebeurt als een rekening niet betaald wordt en wat de rol van de deurwaarder is? En waarom die belangrijk is.

Wat komt er na een herinnering of aanmaning?
Heb je na een paar herinneringen of een aanmaning je factuur nog niet betaald? Heb je misschien zelfs al een ingebrekestelling ontvangen? Dan kan het zijn dat je een deurwaarder op je stoep krijgt. Dat mag je best serieus nemen, want een deurwaarder mag, in tegenstelling tot een incassobureau, overgaan tot het nemen van gerechtelijke maatregelen. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om het niet zo ver te laten komen.

Een deurwaarder zal namelijk eerst proberen met je in contact te komen door het sturen van een dwingende sommatiebrief. Het is verstandig om daarop direct te reageren. Het enige doel dat de deurwaarder heeft, is dat de openstaande facturen worden beetaald. Reageer je niet en kan de deurwaarder niet met je in contact komen, dan zullen ze een huisbezoek inzetten en krijg je een sommatie-exploot overhandigd. Wordt er een deurwaarder ingeschakeld, betekent dit dat je extra kosten krijgt. Vaak gebeurt dit al bij een aanmaning. Beter is het dus om direct als je een herinnering ontvangt, in contact te gaan met de andere partij. In de meeste gevallen kun je een betalingsregeling treffen in plaats van de kosten op te laten lopen.

Wat als jij geld tegoed hebt?
Andersom kan het ook zo zijn dat geld moet krijgen. Dat kunnen openstaande facturen van klanten zijn die niet betalen, maar ook een ex-partner die verzuimt de alimentatie over te maken. Heb je je een niet-betalende klant, zorg er dan altijd voor dat je, nadat de betaaltermijn verstreken is, een herinnering stuurt en mogelijk nog een 2e. Wordt de rekening dan alsnog niet betaald, dan kun jij de vordering dus ook uit handen geven.

No cure no pay
Drempel verlagend is het dat de Devoordeligstedeurwaarder.nl werkt op no cure no pay basis om jouw niet-betaalde facturen te incasseren. Daarnaast zullen ze ook altijd eerlijk en transparant informeren over de te verwachten kosten. Zo blijft uw financiële risico beperkt!

Alimentatie
Heb je nog recht op achterstallige alimentatie? Of het nu gaat om een paar maanden aan alimentatie die niet betaald is, of meer dan een half jaar aan achterstallige kinder- of partneralimentatie, het is altijd verstandig om naar de mogelijkheden te vragen. Wist je bijvoorbeeld dat de voordeligstedeurwaarder.nl zelfs tot 5 jaar terug onbetaalde alimentatie kan innen, evenals de bijkomende indexatie van de alimentatie? Daarbij is er geen minimumbedrag voor het incasseren van de achterstallige alimentatie.

Kijk ook bij

ANWB AutoMaatje Vught viert 3e verjaardag

Zaterdag 20 april 2021 is AutoMaatje Vught officieel van start gegaan in de gemeente Vught, …