De herdenking in 2016. Foto Gerard Monté.

Openbare herdenking transport Vught – Sachsenhausen in 1944

In de nacht van 5 op 6 september 1944 deporteerde de Duitse bezetter 3000 gevangenen vanuit kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland. Dit was, vlak na Dolle Dinsdag, het laatste transport vanuit het in grote haast ontruimde kamp Vught. Ruim de helft van de afgevoerde gevangenen zou de oorlog niet overleven. Omstreeks 5 en 6 september vindt daarom ieder jaar een openbare herdenking van de slachtoffers plaats in Vught. De herdenking wordt georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught, Basisschool De Springplank en het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) en de Gemeente Vught.

Ad van Liempt

Ad van Liempt
Om 11.45 uur vertrekken de deelnemers in een stille tocht vanaf het Raadhuis in Vught naar het Sachsenhausen-monument in het Reeburgpark. De tamboers van het Gilde Sint Catharina leiden de stoet. Bij het monument zal om 12.15 uur het officiële gedeelte van de herdenking plaatsvinden. Na een welkomstwoord door ceremoniemeester Riekje Nieuwstraten houdt Ad van Liempt een toespraak. Hij is journalist, auteur en programmamaker (bedenker van o.a. Andere Tijden). Over de reden van zijn komst zegt hij: “Het afvoeren van duizenden gevangenen, vlak voor hun bevrijding, vanuit Vught naar Sachsenhausen en Ravensbrück beschouw ik als een van de grootste misdaden van de nazi’s in de bezettingstijd. Het is van groot belang dat we dat rampzalige transport blijven gedenken.”

Basisschool De Springplank uit Vught heeft het vlakbij de school gelegen Sachsenhausen-monument al lang geleden geadopteerd en leerlingen van deze scholen leveren een bijdrage aan de herdenking. Na twee minuten stilte en de kranslegging kunnen aanwezigen zelf bloemen leggen bij het monument (einde plm. 13.00 uur). Ook is er een muzikaal intermezzo.

Documentaire over Sachsenhausen
Vanaf 13.30 uur kunnen belangstellenden deelnemen aan het middagprogramma in Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600 te Vught. De bijeenkomst bestaat uit een eenvoudige lunch in het museumcafé van NM Kamp Vught en de vertoning van de documentaire ‘Sachsenhausen’ van drie Groningse studenten communicatie: Lynn Zwartsenburg, Yara Bergboer en Yasmin Latupella. Zij bezochten in het voorjaar de 72e herdenking in het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen. Lynn: “Met onze documentaire willen wij mensen bewustmaken van de gebeurtenissen in Sachsenhausen. Dit doen we door overlevenden, familieleden en  nabestaanden te interviewen. De rode draad in ons verhaal is het contrast tussen de gevangen van Sachsenhausen en de kampbewakers”  (dit onderdeel is nog onder voorbehoud).
Deelname aan het middagprogramma is 10 euro per persoon – contant te voldoen aan de balie van het museum; aanmelding is mogelijk via 073 656 67 64 of info@nmkampvught.nl , reserveren  is mogelijk tot 1 september.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …