Open Monumentendag 2022 in teken van duurzaamheid

Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 10 en zondag 11 september openen meer dan 70 monumenten in de gemeenten Vught, ’s-Hertogenbosch en Sint-Michielsgestel gratis hun deuren. Ook zijn er extra activiteiten zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekuitvoeringen. Het thema van dit jaar is duurzaamheid.

Wethouder Yvonne Vos hoopt dat ook dit jaar heel veel mensen de mooie monumentale panden in de gemeente Vught bezoeken, die het DNA van de 3 dorpen vormen: “Het is dé kans om een blik achter de voordeur te werpen in gebouwen waar je anders niet zo snel komt. Daarnaast zijn er andere activiteiten, zoals een open atelierroute en Van Gogh-wandeling in Helvoirt, een tocht langs bezienswaardigheden in Cromvoirt en een fietsroute langs de Linie 1629. Dat maakt dit monumentenweekend zo bijzonder. Het thema dit jaar is duurzaamheid. Kom kijken hoe historische gebouwen gereed worden gemaakt voor de toekomst, zodat ook komende generaties hiervan kunnen genieten en deze gebouwen behouden blijven.”

Zaterdag 10 september
De deelnemende monumenten in de Bossche binnenstad openen zaterdag hun deuren. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Grote Kerk en luister naar het orgelspel, kom meer te weten over de restauratie en verduurzaming van de voormalige smederij in de Sint-Jorisstraat en bekijk een middeleeuwse kelder onder de Markt bij Hotel Central. In de 800-jarige Sint-Janskathedraal is speciaal voor dit monumentenweekend een expositie ingericht.

Zondag 11 september
Op zondag ben je welkom in de gemeenten Vught en Sint-Michielsgestel en het Bossche buitengebied. Neem bijvoorbeeld een kijkje in een van de mooie kerkgebouwen, oude boerderijen, op de landgoederen, in het raadhuis of beklim de Lambertustoren in Vught.

Bekijk het programma
Kijk voor alle info over de open monumenten en activiteiten op www.bezoekmonumentendag.nl. Hier vind je een interactieve kaart en een speciale route-app met het programma, de openingstijden en extra informatie zoals historische foto’s en 3D-reconstructies. Op de website staan ook alle adressen waar gratis gedrukte plattegronden kunnen worden afgehaald met daarop de opengestelde monumenten. Dat kan onder andere in DePetrus, de Oude Herberg in Cromvoirt, het HelvoirThuis en het stadhuis in ’s-Hertogenbosch.

Haal het monument in huis
Voor 21 prachtige monumenten in ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught hoef je het huis niet uit. Die kun je thuis via je computer verkennen, zoals Kasteel Maurick en de Oude Sint Nikolaaskerk. Nieuw dit jaar: het Huis van Bosch, de Moriaan en het oude Paleis van Justitie! Ontdek het verborgen erfgoed op www.bezoekmonumentendag.nl.

Kijk ook bij

Cursus Sterrenkunde in Den Bosch

Galaxis, de afdeling ‘s-Hertogenbosch van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), verzorgt …