Onze zon (Solar Dynamics Observatory, NASA)

Open middagen en avonden bij Sterrenwacht Halley

Sterrenwacht Halley doet op zondag 3 juli met een zonnemiddag mee aan de Landelijke Zonnekijkdag. Ook op de zondagen 24 juli en 28 augustus verzorgt Sterrenwacht Halley zonnemiddagen. Belangstellenden kunnen voor deze middagen plaatsen reserveren op de Agenda van www.sterrenwachthalley.nl. De entree bedraagt € 5 (alle leeftijden).

Het programma van elke zonnemiddag begint om 14.00 uur en duurt ongeveer twee uur. De zon is de best bestudeerde ster in de kosmos, maar toch is hij nog in veel raadselen gehuld. Sterrenkundigen hebben de beschikking over talrijke grote telescopen op aarde en in de ruimte om te trachten de geheimen van deze dichtstbijzijnde ster te ontsluieren. Ook bij Halley zijn speciale zonnetelescopen, voorzien van zonnefilters, om de zon veilig te kunnen laten zien, als hij tenminste niet achter de wolken staat. Met wat geluk zijn er donkere zonnevlekken en indrukwekkende zonnevlammen en protuberansen zichtbaar. Met een zonneruisontvanger in de sterrenwachttuin kun je de zon zelfs horen, zelfs als het bewolkt is! In het auditorium geven Halleyleden publiekspresentaties over de zon, boeiend voor jong en oud.

Publieksavonden
Sterrenwacht Halley is ook deze zomer elke eerste en derde vrijdagavond van de maand voor publiek geopend. Belangstellenden kunnen plaatsen reserveren op de Agenda van www.sterrenwachthalley.nl. De entree bedraagt € 5 (alle leeftijden). Het programma begint om 21.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Als het niet bewolkt is, wordt met een speciale zonnetelescoop de zon geobserveerd en na zonsondergang met andere telescopen de sterrenhemel. In het auditorium wordt een publiekspresentatie over sterren en planeten gegeven. Op enkele avonden staat ook de maan aan het uitspansel en bekijken we met de grote telescoop de bergen, kraters en ‘maanzeeën’. In het planetarium reizen we door ons zonnestelsel en verder de kosmos in.

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …