Zon (Foto: Ed Kuijper, Jens Göbel)

Open middagen en avonden bij Sterrenwacht Halley

Zonnemiddagen
Op zondag 23 juli zijn belangstellenden welkom bij Sterrenwacht Halley om door speciale zonnetelescopen de zon te bekijken en om allerlei interessante wetenswaardigheden over dit bijzondere hemellichaam te leren.
Ook op de zondagen 6 en 27 augustus verzorgt Sterrenwacht Halley zonnemiddagen. U kunt voor deze middagen plaatsen reserveren op de Agenda. De entree bedraagt € 6 (alle leeftijden).
Het programma van elke zonnemiddag begint om 14.00 uur en duurt ongeveer twee uur. De zon is de best bestudeerde ster in de kosmos, maar toch is hij nog in veel raadselen gehuld. Sterrenkundigen hebben grote telescopen op aarde en in de ruimte om te trachten de geheimen van deze dichtstbijzijnde ster te ontsluieren.
Halley beschikt ook over speciale zonnetelescopen, voorzien van zonnefilters, om de zon veilig te kunnen laten zien, als hij tenminste niet achter de wolken schuil gaat. De zon is in deze periode erg actief en dat zien we aan de vele en soms grote zonnevlekken en indrukwekkende zonnevlammen en protuberansen op het oppervlak van de zon. In het auditorium geven Halleyleden publiekspresentaties over de zon, boeiend voor jong en oud.

Publieksavonden
Sterrenwacht Halley is deze zomer eveneens elke eerste en derde vrijdagavond van de maand voor publiek geopend. Belangstellenden kunnen plaatsen reserveren op de Agenda. De entree bedraagt € 6 (alle leeftijden).
Het programma begint om 21.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Als het niet bewolkt is, wordt met een speciale zonnetelescoop de zon geobserveerd en na zonsondergang met andere telescopen de sterrenhemel. In het auditorium wordt een publiekspresentatie over sterren en planeten gegeven. Op enkele avonden staat ook de maan aan het uitspansel en bekijken we met de grote telescoop de bergen, kraters en ‘maanzeeën’. In het planetarium reizen we door ons zonnestelsel en verder de kosmos in.

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven.

Kijk ook bij

O’pen Atelierroute Oisterwijk

Op zondag 30 juni is de tweede editie van de O’pen Atelierroute Oisterwijk. Het is …