De theatermakers

Open dag Theaterwerkplaats Novalis

Op zaterdag 21 mei houdt Stichting Theaterwerkplaats Novalis ter gelegenheid van haar 5-jarig bestaan een open dag in het Novalis-gebouw aan de Industrieweg 9c. Decorbouw, improvisatie, dans, zang en muziek, kostuum- en kledingontwerp, grimeren, licht- en geluidtechniek. De 30 theatermakers laten u kennismaken met alle aspecten die behoren bij een theatervoorstelling. Voor een lekkere lunch kunt u terecht in het restaurant. Bewonder en passant dit veelzijdige gebouw met de mooie kantoorruimtes, gezellige serre en professionele theaterzaal voor 150 personen. Parkeerplek genoeg en directeur Fleur van de Laar zal u graag persoonlijk begroeten. Kijk op theaterwerkplaatsnovalis.nl.

Door Maarten Kroese

Fleur van de Laar

Op 9 mei is het precies vijf jaar geleden dat deze zinvolle arbeidsmatige dagbesteding voor mensen met een beperking werd opgericht. Een groot succes, getuige de vele gloedvolle voorstellingen en het enthousiasme van theatermakers, ondersteunend team, vrijwilligers en publiek. Fleur van de Laar: “Ik ben hier in juli 2021 directeur geworden en was aangenaam verrast te horen dat de theaterwerkplaats ondanks de coronapandemie vrijwel continu heeft kunnen doordraaien. Met grote beperkingen weliswaar, maar toch. De beoogde doorgroei is natuurlijk vertraagd, maar vanaf dit moment kunnen we onze ambities weer gaan waarmaken.”

Ambities
Die ambities zijn talrijk. Allereerst streeft Fleur van de Laar naar een grotere maatschappelijke betrokkenheid van Novalis bij de Vughtse bevolking en omgekeerd. “Iedereen kent Novalis, maar slechts weinigen zijn hier binnen geweest. Terwijl dit gebouw zoveel te bieden heeft. Als Stichting Novalis verhuren wij kantoren, zalen, vergaderruimtes, de serre en onze theaterzaal. Bedrijven, horeca, particulieren en maatschappelijke clubs kunnen hier voor gunstige tarieven terecht. Er zijn zoveel mogelijkheden. Naast de PGB-inkomsten hebben we die huuropbrengsten hard nodig om zonder subsidie ons fantastische werk te doen. Onze huidige huurders kennen en ondersteunen het Novalis-concept al. Binnen het eigen kantoor heb je helemaal je eigen plek. Daarbuiten is er de unieke kruisbestuiving tussen theatermakers en huurders. Dat betekent iets meer geluid, praten over voorstellingen of kunstwerken en onverwachte vragen beantwoorden. Inspirerend.”

Concept en potentie
Om het concept en de potentie van Novalis bekender te maken, is het tevens belangrijk om contacten en samenwerkingsverbanden met andere organisaties in de omgeving te ontwikkelen en te versterken. Ook de interne organisatie is van belang. Zo wordt sinds kort met productieteams gewerkt. Ieder project heeft een vast eigen team. Daardoor zijn meerdere simultane producties per jaar mogelijk. Fleur van de Laar heeft een dubbelfunctie. Ze leidt zowel (niet-commerciële) Stichting Novalis als de Stichting Theaterwerkplaats Novalis. De eerste is verantwoordelijk voor het pand en mede nodig om de Theaterwerkplaats mogelijk te maken. Slechts een handjevol medewerkers krijgt een bescheiden salaris, maar zonder tientallen vrijwilligers zou het niet eens lukken. Ze verzorgen onder meer het vervoer van de theatermakers, helpen in de horeca of ondersteunen de theatermakers. “Door corona zijn er veel weggevallen, nu kunnen vrijwilligers zich weer probleemloos aanmelden. Ook voor de theatermaker is nog altijd ruimte binnen de formatie. Alle info staat op onze website.”

Scholenprogramma
Voorts is zij ervan overtuigd dat haar theatermakers veel kunnen betekenen voor de omgeving. “Denk aan het maken van decors en kostuums, het verzorgen van licht en geluid of het geven van voorstellingen op aanvraag. Binnenkort starten we ook met ons scholenprogramma. Een op maat gemaakte voorstelling voor basisscholen met actuele thema’s en een gesprek na afloop. Zo komen kinderen en leerkrachten op educatieve wijze in contact met ‘mensen met een beperking’. Al heb ik moeite met dat begrip. Jarenlang heb ik gewerkt met sporters met een beperking, vol bewondering voor hun prestaties. Hier zie ik hetzelfde. Er is zoveel talent en creativiteit! Als je ziet wat een mooie gedichten sommigen kunnen maken, hoe prachtig ze kunnen zingen en dansen, wat een wijze gedachten ze kunnen formuleren. Mensen in hun waarde laten en zo optimaal mogelijk laten ontwikkelen, dat is ons streven.”

Programma 5-jarig bestaan

Het resterende programma voor de viering van het eerste lustrum van Novalis ziet er als volgt uit: donderdag 12 mei: lustrumviering voor partners; zaterdag 21 mei open dag voor iedereen van 10.00-12.00 uur en van 13.30-15.30 uur bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in het Novalis-gebouw en woensdag 25 mei: gala voor theatermakers.

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …