Op zoek naar ‘Schatten in de wijk’

Dit keer gaat het over Social Art project ‘De Schatten van Zonneheuvel’, een nieuwe samenwerking tussen de vrijwillige Wijkondersteuners, Welzijn Vught, Plaza Cultura, MOVE Vught en Woonstichting Charlotte van Beuningen.

Ongeveer een jaar geleden voelden de initiatiefnemers, onder andere door de lockdowns, de behoefte om duurzame sociale cohesie onder Vughtse inwoners te verhogen. Het doel was om verbindingen tussen wijkbewoners te vergroten door het vertellen en delen van persoonlijke verhalen. Samen met de Vughtse kunstenaar Carola Mokveld begonnen ze aan een scholing, verzorgd door Erfgoed Brabant, voor het invullen van een betekenisvolle wijkwandeling. Deze vond plaats in juni en zo’n dertig deelnemers wandelden mee. Nieuwe kennismakingen, verhalen en herinneringen over de wijk werden hier gedeeld. Het vervolg hierop waren de creatieve workshops: het maken van je eigen schatkistje. Onder begeleiding van Carola is een aantal groepjes bij De Vlasborch aan de slag gegaan. Niet alléén het maken van de kistjes stond voorop, maar vooral het ontmoeten, samen koffie drinken en elkaar leren kennen. In juli werden deze persoonlijke schatten tentoongesteld in de Toonkamer van Angelique Kleijne, een van de bewoners van Zonneheuvel. Ook hier onder genot van koffie, lekkers en opnieuw prachtig weer en een goede opkomst in dat weekend.

Kunstenaars
Inmiddels is fase drie aangebroken: het maken van persoonlijke werken door Carola samen met twee kunstenaars uit de wijk, Angelique Kleijne en Jan-Hein Arens. Zaterdag 19 februari verzorgden de vrijwillige Wijkondersteuners een borrel in de wijk. Het was spannend of het, gezien het weer, door kon gaan. De vrijwillige Wijkondersteuners hebben lef en zagen het belang om schatten uit de wijk zichtbaar te maken. Ze kozen ervoor het evenement door te laten gaan. En met succes: ruim 40 bewoners kwamen een kijkje nemen en gingen met elkaar in gesprek onder het genot van een warm drankje en lekkere hapjes. Voor Carola, Angelique en Jan-Hein de ideale manier om verhalen op te halen en te polsen wie van de wijkbewoners hiervan een tastbaar kunstwerk wil laten maken. De komende maanden worden, op inspiratie van de bewoners, werken gemaakt die een plaats krijgen in hun voortuinen. Deze werken gaan samen een verbinding in de wijk maken en worden tijdens bijeenkomsten onthuld. Zo worden de schatten van de wijk zichtbaar en deelbaar. Rond de zomervakantie zijn de werken te bezichtigen en wordt er gekeken hoe andere wijkschatten in Vught zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Meer informatie?
Wil je meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Welzijn Vught, 073-6565350 of mail naar info@welzijnvught.nl, telefoon: 06-21101698, juliadabekaussen@welzijnvught.nl

Kijk ook bij

Foto-expositie ‘KNIL & Maluku’ in Barak 1B vanaf 9 juli

Voor de foto-expositie ‘KNIL & Maluku’ portretteerde Ton Toemen een aantal oud-militairen van het Koninklijk …