Narges Mohammadi, Passing Traces, 2020. 700 kg of Persian halva (flour, sugar, butter and cardamom) and two wooden constructions of 2.15m x 4.78m x 0.80m. Royal Academy of the Arts the Hague (KABK). Photography by Io Sivertsen. Courtesy of the artist and Copperfield, London.

Op zoek naar het thuisgevoel in Het Noordbrabants Museum

Imagine Home, 3 februari t/m 2 juni

Velen kennen het gevoel van thuis, warm bij de kachel met dikke sokken aan op de bank. Maar wat betekent ‘thuis’? Als het niet de fysieke plaats is of de objecten waarmee je je omringt, waar bevindt zich dan het thuisgevoel? Hoe houd je een thuisgevoel vast als je je huis hebt moeten verlaten? En hoe kan je heimwee en melancholie achter je laten en een gevoel van connectie en thuishoren creëren?

De tentoonstelling brengt werken samen van dertien toonaangevende internationale kunstenaars/kunstinitiatieven en talentvolle makers uit de regio. Getoond worden bestaande en nieuw geproduceerde kunstwerken, variërend van foto’s, video’s en sculpturen tot geur- en geluidswerken en immersieve installaties. De focus ligt op kunstwerken die de zintuigelijke beleving centraal stellen: geuren en beelden die een gevoel van thuis oproepen; sculpturale werken die verloren herinneringen belichamen en installaties die emotioneel onder onze huid kruipen.

Thuisgevoel vinden in een museum
Een andere belangrijke vraag die deze tentoonstelling aan de orde stelt, is de vraag of het museum ook een plek kan zijn om een thuisgevoel te hervinden. Kan kunst bijdragen aan het gevoel erbij te horen, thuis te zijn? Hoe kanvan het museum een gastvrije plek worden gemaakt waar mensen die een drempel ervaren om een museum te bezoeken zich uitgenodigd en welkom voelen? Met Imagine Home wil Het Noordbrabants Museum de bezoekers ook zelf betrekken. De tentoonstelling bevat daarom een ruimte waar bezoekers worden uitgenodigd om hun ervaringen en herinneringen aan ‘thuis’ te delen.

Publieksprogramma
Imagine Home biedt een uitgebreid publieksprogramma met ontmoetingen en gesprekken met kunstenaars, performances, poëzievoordrachten en workshops. Door deze verschillende momenten van ontmoeting tussen makers en publiek wordt op zoek gegaan naar manieren om in en door de kunst gevoelens van gemeenschappelijkheid en verbondenheid te creëren – vanuit de sterke overtuiging dat kunst en verbeeldingskracht een cruciale rol spelen in het streven naar een rechtvaardige samenleving.

Deelnemend kunstenaars
Raafat Ballan (1990, Syrië), Mirna Bamieh (1983, Palestina), Manon de Boer (1966, India), Eliza Bordeaux (1992, Nederland), Heidi Bucher (1926-1993, Zwitserland), Sandi Hilal (1973, Palestina), Foundland Collective (Lauren Alexander, 1983, Zuid-Afrika – Ghalia Elsrakbi, 1978, Syrië), Zhanna Kadyrova (1981, Oekraïne), Ines Kooli (2000, Tunesië), Lucas Lenglet (1972, Nederland), Narges Mohammadi (ca. 1983, Afghanistan), Stéphanie Saadé (1983, Libanon), Jerrold Saija (1996, Nederland).

Gastcurator: Nina Folkersma.

De tentoonstelling kwam tot stand dankzij subsidies van provincie Noord-Brabant en gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Kijk ook bij

Foto-expositie door Simon Knüwer in de Speeldoos

Simon Knüwer is een jonge en ambitieuze straatfotograaf met een scherp oog voor detail en …