Op stap met de boswachter op tweede paasdag

Op tweede paasdag, maandag 2 april, vieren Brabants Landschap, IVN Den Bosch en Natuurgroep Gestel het voorjaar met de Dag van het Landschap en geven daarmee het startsein voor een bruisend wandelseizoen. De gidsen van IVN en Brabants Landschap laten u op hun eigen wijze zien hoe mooi het voorjaarslandschap kan zijn in een anderhalf uur durende wandeling. Welke dieren hebben de lente al in hun bol en wat bloeit er eigenlijk zo vroeg in het jaar?

Beleef het voorjaar en wandel mee met de boswachter. Op 14 locaties beginnen om 12.00, 13.30 en 15.00 uur wandelexcursies. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig.

Landgoed Haanwijk
Haanwijk is een ‘groene poort’ die de inwoners van Den Bosch en omgeving toegang verschaft tot ‘Het Groene Woud’. Verspreid over het landgoed lopen eeuwenoude dijkjes die de bewoners beschermden tegen het wassende water. Nu zijn het lommerrijke wandelpaden en ideaal voor de das om zijn burcht uit te graven. Die moet hoog en droog liggen, terwijl deze marter zijn voedsel zoekt in de lagere weilanden. Hij komt nu uit zijn winterrust en krijg je hem zelf niet te zien, dan toch wel zijn sporen: ‘wissels’, ‘latrines’ en haren aan het prikkeldraad. Adres en parkeren: Buitenlokaal Haanwijk, parkeren bij het weiland tegenover Buitenlokaal, Haanwijk 4a in Sint-Michielsgestel.

Programma en activiteiten
Ga mee op stap met de boswachter of doe mee met een van de andere activiteiten. Voor de liefhebber is het ook mogelijk om aan te sluiten bij de cultuurhistorische wandeling om 13.30 uur. Vrijwilligers van Natuurgroep Gestel werken deze dag in de kindermoestuin, waar uitleg gegeven wordt over kruiden. De oven in het bakhuisje wordt speciaal voor de ‘Dag van het Landschap’ aangestoken. Voor koffie en thee kunt u bij mooi weer terecht op het terras van koffie- en theehuis ’t Haantje. De kinderen kunnen bij goed weer, onder begeleiding, waterdiertjes scheppen of natuurlijke bouwstoffen zoeken voor een vogelnestje tijdens de wandeling en bij terugkomst een eigen vogelnestje maken. Ook dit jaar kunnen bezoekers de wandeling combineren met een vaartocht langs Kasteel Maurick (Vught) en Out Herlaer (Sint-Michielsgestel), georganiseerd door Vestingfietsen. De vertrektijden zijn 11.00 en 12.30 uur. Vertrek vanaf de steiger in Halder. Aanmelden via www. vestingfietsen.nl . En kijk voor meer informatie over het programma en activiteiten op www.dagvanhetlandschap.nl.

Praktische informatie
De wandelexcursies starten tijdens de Dag van het Landschap bij de informatiestand van Brabants Landschap, IVN Den Bosch en Natuurgroep Gestel bij Buitenlokaal Haanwijk. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen niet mee.

Steun Natuur ‘dichtbij huis’
Brabants Landschap beheert ruim 18.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee ervoor zorgend dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde gebieden. Een netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen om weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen te beschermen. Steun Brabants Landschap voor slechts 15 euro per jaar (1,25 per maand) en word beschermer tijdens de Dag van het Landschap. U krijgt een uitgebreid welkomstpakket mee en profiteert direct van vele voordelen, zoals korting op de vaartocht. Vraag binnen naar uw voordeel. Kijk voor meer informatie op www.brabantslandschap.nl.

Kijk ook bij

Pablo Larrazábal prachtige winnaar KLM Open

Pablo Larrazábal had op de laatste hole nog een toegift. Met een birdie sloot de …