Wethouder Peter Pennings (Foto: Ben van Amelsfort)

Op naar DePetrus

Nog even, en Ontmoetingscentrum DePetrus opent zijn deuren. De hoogste tijd om kennis te maken met de toekomstige bewoners (Vughts Museum, bibliotheek, Anders Bezig Zijn en de Wereldwinkel) en andere betrokkenen. In deze allerlaatste aflevering: Peter Pennings, wethouder.

Op zaterdag 7 april is het dan eindelijk zover: DePetrus gaat open voor publiek. Wethouder Peter Pennings kijkt uit naar die dag. “Dan kan iedere Vughtenaar zien hoe de kerk van binnen getransformeerd is tot een spectaculair ontmoetingscentrum. Loop gewoon eens binnen, ga ergens zitten en kijk om u heen. Geniet van de sfeer, het licht, de entourage. Laat de ruimte op u inwerken. Dwaal af met uw ogen en in gedachten. Ervaar hoe zeer de schoonheid van deze kerk niet van buiten, maar vooral van binnen zit.”

Behoed voor de sloophamer
Hij is er trots op dat ondernemers in Vught de moed hebben gehad de kerk te behoeden voor de sloophamer. “Het is uniek dat een dorp met 25.000 inwoners daardoor zo’n fantastisch monument heeft weten te behouden en dat het een nieuwe, betekenisvolle invulling heeft gekregen. De Petruskerk is altijd al een beeldbepalend gebouw voor Vught geweest. Het is een landmark dat je op grote afstand ziet en herkent door zijn markante vorm. Als de kerk voor Vught verloren was gegaan, was dat een enorm verlies geweest. Vanwege de emotionele betekenis van de kerk voor veel inwoners, omdat ze er gedoopt of getrouwd zijn. Of afscheid hebben genomen van hun geliefden. Maar ook omdat het een rijksmonument is, ontworpen door de bekende architect Carl Weber.”

Een van de hoogtepunten van mijn wethouderschap
“Natuurlijk heb ik als bestuurder de afgelopen tien jaar best wat lastige momenten gehad. Dat het proces te langzaam ging naar mijn zin. Dat ik vreesde dat we toch niet iedereen mee zouden krijgen. Dat we het politiek niet zouden halen. Maar, ik heb altijd het uiteindelijke eindplaatje voor ogen gehouden. Altijd geloofd in de mogelijkheden van het gebouw. Gemerkt hoe enthousiast de gebruikers zijn om er samen iets moois van te maken. En gezien dat de gemeenteraad besloot dit te ondersteunen met een exploitatiebudget. Nu staat DePetrus er in al zijn allure en klasse. Ik ben daar als wethouder heel erg trots op.”

Kijk ook bij

Pablo Larrazábal prachtige winnaar KLM Open

Pablo Larrazábal had op de laatste hole nog een toegift. Met een birdie sloot de …