Joop Nijmeijer, Citroenen, olieverf

Op 3 oktober lezing Carla van Bree over de Noordelijke Realisten

Carla van Bree

Op dinsdag 3 oktober verzorgt Carla van Bree in Museum Slager een lezing over de Noordelijke Realisten. De lezing sluit aan bij de expositie ‘Zomerzotheid. Noordelijke realisten uit de collectie van Anneke en Willem Kleijn’, die momenteel in het museum te zien is. De meeste schilderijen in de expositie zijn gemaakt door Noordelijke Realisten, actuele Nederlandse kunstenaars die hun opleiding genoten aan de Academie Minerva in Groningen, een academie die zich concentreerde en profileerde op realistische en figuratieve kunst.

Het Noordelijk Realisme is als kunststroming in de 20e eeuw in Nederland in gang gezet door de ‘Groep van de figuratieve abstractie’, ook wel ‘De Groep’, aan de Rijksakademie te Amsterdam. Nadat de abstracte kunst en abstracte kunstenaars deze academie hadden ‘overgenomen’, verplaatste ‘De Groep’ zich naar het noordoosten van Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe). Daar vonden veel figuratieve kunstenaars wel de ruimte en rust die ze zochten. Docenten waren bekwame vaklieden, onder wie Henk Helmantel en Wout Muller.

Wat vooral opvalt bij de Noordelijke realisten – en bezoekers van de tentoonstelling ‘Zomerzotheid’ zéér waarderen – is het grote vakmanschap én de grote variëteit in hun werken en thema’s. Daarover zal en kan Carla van Bree op 3 oktober boeiend vertellen. Carla van Bree heeft een uitgebreide kennis van kunst en cultuur en treedt sinds 2010 vanuit haar onderneming ‘Kunstoog’ op als docent en kunstgids voor en in musea en organisaties. Voor Museum Slager verzorgde Carla eerder lezingen over onder andere Gustav Klimt en Suze Robertson.

De lezing van Carla van Bree is op dinsdag 3 oktober van 9.30 tot ca. 11.30 uur. Inloop is mogelijk vanaf 9.15 uur. Vrienden van Museum Slager en deelnemers met een museumjaarkaart betalen 6 euro. Voor andere deelnemers is de toegangsprijs € 12,50. Graag vooraf aanmelden en dat kan via de website van Museum Slager.

Museum Slager, Choorstraat 8, 5211 KZ ’s-Hertogenbosch. Geopend op dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree € 12,50 inclusief kopje koffie/thee; kinderen tot 12 jaar gratis; kinderen van 13-18 jaar € 4; Museumkaart en Icomkaart gratis.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …