Ingezonden mededeling
We merken het allemaal: de energieprijzen zijn sky high. Niet alleen in Nederland, maar in veel delen van de wereld. Hoe komt het dat de energieprijzen zo hard stijgen? Komt dat allemaal door de oorlog in Oekraine of is er nog meer aan de hand? En wat betekent dat voor jou?
De forse stijging van de energieprijzen heeft verschillende oorzaken. Allereerst waren afgelopen winter en voorjaar in Europa kouder dan gedacht. Hierdoor is er meer gas verbruikt dan in eerste instantie was berekend. Daarnaast hebben we te maken met een verminderde gaslevering. In Groningen is de gasproductie sterk ingeperkt na de Groningse aardbevingen. Door de oorlog in Oekraïne is de levering van gaslevering uit het Rusland is verminderd, terwijl er meer vraag naar gas is komen vanuit Aziatische landen. Daardoor gaat er minder gas naar Europa. Gas wordt schaarser en daardoor dus ook duurder.
Afhankelijk van het buitenland
Er is echter meer aan de hand. Twee jaar lang heeft de coronacrisis zich in z’n greep gehouden en dat heeft een flinke impact gehad op onze economie. De protesten in Groningen rond de gaswinning zijn de afgelopen jaren toegenomen met als gevolg dat er nu minder gas uit Groningen komt. Doordat we verder in ons land geen gaswinning hebben, zijn we voor een belangrijk deel afhankelijk van het buitenland. En dat merken we!
Dalende koopkracht
De inkoopprijs van gas en stroom is dus gigantisch omhoog gegaan. Energieleveranciers hebben hun prijzen flink verhoogd en ook de tarieven aan de pomp zijn ontzettend gestegen. Daardoor gaat de koopkracht omlaag. Hoeveel je precies merkt van de prijsstijgingen, hangt af van je energiecontract. Daarom is het heel belangrijk om dit goed onder de loep te nemen. Wie gekozen heeft voor een vast bedrag per maand voor een periode van een of meerdere jaren zit voorlopig goed. Tenzij je contract binnenkort afloopt. Dan moeten er namelijk nieuwe afspraken worden gemaakt. Daarbij kun je wederom kiezen tussen een vast en een variabel contract, maar daarbij worden uiteraard wel de toegenomen prijzen meegenomen.
Heb je een variabel tarief afgesproken? Dan geval merk je de gevolgen direct. De kans is heel groot dat jouw maandelijkse kosten al zijn gestegen. Deze worden namelijk maandelijks bepaald en daarbij wordt gekeken naar de prijzen die op dat moment gelden. Je hebt daardoor weinig zekerheid. De prijzen kunnen gaan dalen, maar ze kunnen ook nog verder toenemen. Daar zijn geen voorspellingen over te doen.
Wat kun je het beste doen?
Het allerbelangrijkste is om je huidige contract goed onder de loep te nemen. Welke voorwaarden gelden er voor jou? En wat kunnen energieleveranciers voor jou betekenen? Of overstappen zin heeft, is het belangrijk om een energievergelijker te raadplegen. Zodoende krijg je een goed overzicht van de verschillende aanbieders en hun voorwaarden. Omdat leveranciers natuurlijk blij zijn met nieuwe klanten, kan het voorkomen dat overstappend lonend is. Je kunt dus online leuke energieaanbiedingen tegenkomen.
Verder kun je ook thuis aanpassingen doen om de energierekening zo laag mogelijk te houden. Maak gebruik van een slimme thermostaat, die ervoor zorgt dat de kachel uit is als jij niet thuis bent. En zorg voor een goede isolatie, zodat de warmte zoveel mogelijk in huis blijft!