Oorlogsdagboek van Vughtenaar Antoon Vugts verschenen

‘Lieve Anny, liefste Antoon’ door Wilma van de Laar

Antoon Vugts is een jongeman uit de Vliertstraat in Vught, die tijdens de oorlog verliefd wordt op Anny uit Utrecht. Zij zien elkaar voor het laatst op 2 september 1944. Daarna worden nagenoeg alle bruggen tussen Noord- en Zuid-Nederland vernield en begint de spoorwegstaking. Negen maanden lang zijn ze door de oorlog gescheiden van elkaar. Brieven komen niet op hun bestemming. Zonder dat ze het van elkaar weten, schrijven Anny en Antoon brieven naar elkaar in de vorm van een dagboek. De schriftjes lagen al die jaren in de kast en kwamen enkele jaren geleden tevoorschijn.

Op 26 oktober 1944 wordt Vught bevrijd, terwijl het noorden daar nog een half jaar op moet wachten. Anny leeft in bezet gebied en gaat een lange hongerwinter tegemoet, met elke dag een zoektocht naar eten. Antoon leeft in bevrijd gebied, maar ook daar is het nog armoe troef. En de angst voor de ‘vliegende bommen’ beheerst het leven. Hun beschrijving van het dagelijks leven laat zien hoe mensen in oorlogstijd omgingen met de omstandigheden. Toch wordt elke gelegenheid aangegrepen om iets te vieren, hoe eenvoudig dan ook.

Anny en Antoon kennen beiden momenten van twijfel. Leeft ze nog en zou ze op me blijven wachten, ze is immers zo jong? Antoon wordt onzeker. Hij besluit zijn dagboek op 20 mei 1945 met: ‘We zullen hopen dat we mekaar gauw kunnen omhelzen, je Antoon.’ Een oorlogsverhaal over honger, kou en armoede. Zeker ook over angst. Maar vooral over een standvastige liefde. ‘Lieve Anny, liefste Antoon’ is een ontroerend en aandoenlijk dagboek. Het boek is voorzien van veel foto’s uit familiebezit.

Prijs: 12,95 of inclusief verzending 15 euro. Bestellen: wilma@tekstbureauvandelaar.nl of telefonisch: 06-10549038.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …