Oorlog, NSB, vliegramp en begraafplaats in de nieuwe ‘Schatten van Vught’

Het juninummer van ‘Schatten van Vught’ heeft een gevarieerde inhoud. Het begint met de geschiedenis van een Philips-telg die in Vught heeft gewoond. Hij was ondernemer in Tilburg en leider van de NSB in ’s-Hertogenbosch. In 1935 kwam hij met zijn vrouw om bij een vliegramp met een KLM-vliegtuig in Zwitserland. Twan van den Brand reconstrueert het leven van Gerard-Jacques Philips en het verongelukken van de DC-2 ‘De Gaai’.

Begraafplaats Mariaparochie
Vervolgens wandelt Serge van Duijnhoven over de begraafplaats van de Mariaparochie en beschrijft hij wat hem daarbij opvalt. Een voor velen onbekend kerkhof.

Wilton Desmense vertelt over een bijzondere functie in het Canadese leger tijdens de Tweede Wereldoorlog: die van oorlogsschilder (‘War Artist’). Kunstenaars werden meegestuurd naar het front om de oorlog te tekenen en te schilderen. Na de bevrijding van Vught was de Aloysiusschool enige tijd het hoofdkwartier van deze militaire kunstenaars. In dit nummer het verhaal over Bruno Brobak die vanuit Vught schilderde in Empel, Engelen, Boxtel, Esch en Vught zelf.

Het nummer wordt afgesloten met informatie over archeologisch onderzoek op De Braacken en in het villapark.

Schatten van Vught is verkrijgbaar bij Bruna Vught, de Wereldwinkel in DePetrus en het HelvoirThuis. Kosten: 7,50. Een abonnement (4 nummers per jaar) kost 25 euro.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …