Lancering van de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel op 12 december 2016 door v.l.n.r. Wethouder Maruška Lestrade, MUBO voorzitter Maria Voets en toenmalig directeur van de Petrusschool Ilse Lamers (foto MUBO).

Ook dit jaar rondleidingen in Museum Boxtel

Na het succes in 2018 programmeert Museum Boxtel (MUBO) ook in 2019 rondleidingen op vaste zaterdagen over de geschiedenis van Boxtel. De rondleidingen worden om beurten verzorgd door drie ervaren gidsen. Dat zijn Ben Ophof en Joop Schuller, die als VVV-gidsen ook historische wandelingen door Boxtel verzorgen, én door historicus Willem Wittenberg, die in MUBO al een serie lezingen heeft gegeven over de geschiedenis van Boxtel. Voor iedere bezoeker een feest der herkenning met onverwachte en onbekende feiten en wetenswaardigheden, die alleen een gids kan vertellen. De eerste vaste rondleiding staat al gepland op zaterdag 16 februari om 14.00 uur.

De rondleidingen zijn inhoudelijk gebaseerd op de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel. De canon vertelt de geschiedenis van Boxtel vanaf de prehistorie tot heden aan de hand van 49 vensters of thema’s, waarmee de belangrijkste gebeurtenissen, personen, voorwerpen en kunstwerken in Boxtel aan bod komen. De vensters zijn geselecteerd in samenwerking met deskundigen van o.a. de Heemkunde Boxtel. De 49 thema’s zijn verbeeld en verwoord in onze vaste expositie, die is te zien op de eerste en tweede verdieping van het museum.

Elke rondleiding start in de MUBO-ontvangstruimte met een korte introductie over de canon van Boxtel. Daarna worden de deelnemers door de gids meegenomen op zaal om daar te zien en te beleven wat de vaste collectie te bieden heeft. Als het weer het toelaat wordt de bezoeker ook verrast met een klein uitstapje in de directe omgeving van MUBO, waar dan aandacht wordt besteed aan historisch Boxtel’s erfgoed zoals o.a. de Heilig Hart kerk, het Ursulaklooster en de Angelaschool.

De vaste rondleidingen zijn in 2019 geprogrammeerd op de volgende data: 16 februari, 6 april, 18 mei, 15 juni, 20 juli, 24 augustus, 14 september, 19 oktober, 23 november en 14 december. Naast de vaste dagen kan ook altijd op afspraak een rondleiding worden aangevraagd, ook op werkdagen.

De vaste rondleiding start om 14.00 uur en duurt inclusief introductie circa 1,5 uur. Maximaal 10 deelnemers per gids. De kosten bedragen € 5 per persoon. Voor de vaste rondleiding kan men zich van tevoren aanmelden via info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.

Kijk ook bij

Kom gratis luisteren naar een mooi verhaal

Voorleeslunch Dit jaar wordt de tiende editie van ‘De Nationale Voorleeslunch’ gehouden. Ter gelegenheid hiervan …