Uit de vorige productie van ‘Onze Musical’, Heksen

‘Onze Musical’ brengt ‘Koning van Katoren’

Op 4 en 5 september starten de repetities van Onze Musical in Elzenburg. Het bekende boek Koning van Katoren van Jan Terlouw is door Yvon Haan bewerkt tot een heuse musical voor basisschoolleerlingen van groep 4 t/m 8. Met leuke dialogen en mooie liedjes, geschreven door Jacques Noyons. Mary-Ann Schonk verzorgt regie en choreografie. Voor kinderen en ouders wordt het weer een spannend jaar. Informatie, aanmelden of verlengen op onzemusical.nl.

Door Maarten Kroese

Na de succesvolle voorstellingen van ‘De Heksen’ in juni gaat ‘Onze Musical’ in zijn vierde bestaansjaar opnieuw het avontuur aan. Jacques Noyons: “De rechten van De Koning van Katoren liggen bij uitgeverij Lemniscaat. Pas na persoonlijke bemiddeling van Jan Terlouw kregen wij toestemming om het boek te bewerken. Hij heeft beloofd onze teksten te bekijken en eventueel verbeteringssuggesties te doen. Een hele eer. Geweldig dat de bedenker van het verhaal ons wil helpen om een nog betere musical te maken!”

Dynamisch maakproces
Overigens zijn de teksten geen eindproduct. Mary-Ann Schonk: “Tijdens het repetitieproces kijken we hoe de kinderen dingen oppikken en zelf nog met ideetjes komen, zodat we dat nog kunnen meenemen in het verhaal. Ook liedjes, dansjes en regie zijn onderhevig aan een dynamisch maakproces. Zo bereiken we dat alle kinderen het gaan beschouwen als hun eigen musical. Die voortdurende wisselwerking maakt de repetities ook zo interessant. We denken niet in hoofd- en bijrollen. De kinderen mogen de voorstelling vier keer spelen, altijd in een prominente en een minder prominente rol. Zo krijgen ze begrip voor elkaar. Het is ook handig dat je altijd een stand-in hebt als een hoofdrol te zwaar of te moeilijk is. Trouwens, soms kan een zwijgende rol moeilijker zijn dan een sprekende. En passant leren de kinderen dat het vooral gaat om teamwerk.”

Pech
‘De Koning van Katoren’ is geschreven in 1971, maar de inhoud is nauwelijks verouderd. “Een geweldig verhaal dat prima in de actualiteit past. Er komen veel personen in voor, dus iedereen kan een rol of rolletje krijgen. Minister of burgemeester. Alleen de koning … hij gaat al in het begin van het verhaal dood. Pech voor het kind dat voor die rol kiest.” De belangstelling is groot. “Een aantal kinderen uit groep 8 is naar het voortgezet onderwijs, maar er blijft altijd genoeg talent over. Dat is zo leuk met dit opbouwende systeem. Vanaf groep 4 zien we kinderen geleidelijk groeien naar een soms verbluffend resultaat. Talentontwikkeling pur sang. Superleerzaam, maar vooral superleuk! We hebben er zin in.”

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …